HS: Kiinan ulko­ministeriö antoi Suomen Nato-hakemuksesta ympäri­pyöreitä ja vaikeasti tulkittavia lausuntoja – "Tämä on iso muutos"

Kiina

Kiinan ulkoministeriö on kommentoinut Suomen pyrkimistä Natoon varsin diplomaattiseen sävyyn.

– Tämä on iso tilanteen muutos, kommentoi ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian Pekingissä Helsingin Sanomien esittämään kysymykseen.

Kiina on vastustanut Naton laajenemista, mutta Zhaon vastaukset HS:lle olivat sangen ympäripyöreitä ja vaikeastikin tulkittavia. Yleensä hänellä ei ole tapanan säästellä sanoissaan.

– Kiinan kanta Suomen liittymisestä Natoon Euroopan turvallisuuden kannalta on ollut sama ja selkeä. Toivomme, että kaikki osapuolet käyttävät turvallisuuden periaatetta erottamatta sitä muista asioista, hän totesi.

Zhaolta kysyttiin myös, vaikuttaako Suomen Nato-jäsenyys maiden väleihin.

– Kiinan ja Suomen suhteet ovat aina olleet ystävälliset. Suomen hakemus Natoon tuo uuden elementin suhteeseen, Zhao vastasi.

Jos vastauksista voi HS:n mukaan jotain päätellä, niin Kiina ei näyttäisi ainakaan tällä haavaa tekevän Suomen Nato-jäsenyydestä kovin isoa numeroa.

KIINAN sosiaalisessa mediassa ei sen sijaan kiitellä Suomen Nato-hakemusta.

Kiinassa sosiaalinen media ei ole vapaa vaan koneisto syöttää sinne vallanpitäjien näkökantoja tukevaa aineistoa ja sensuroi osan sisällöstä pois. Siksi somen välittämästä viestistä ei voi tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Kiinan valtion omistamassa televisiossa annettiin sen sijaan ymmärtää, että Suomen kansalaiset ovat Nato-hakemusta vastaan. Televisiossa näytettiin mielenosoittajia Helsingissä, ja kerrottiin satojen ihmisten protestoineen Nato-jäsenyyttä vastaan.

Suuri osa kiinalaisviestimistä on kuitenkin julkaissut sangen neutraalin toteavan uutisen Suomen Nato-hakemuksesta.