Hruštšovin poika muistelee: Kekkonen puhui isälle usein Karjalan palauttamisesta
Yhdysvaltalaistoimittaja Gordon F. Sander kahlasi Kansalainen Kekkonen -kirjaansa varten läpi suuren määrän alkuperäislähteitä niin Suomessa kuin Yhdysvalloissa. Urakkaa helpotti se, että Pulizer-ehdokkaanakin olleella toimittajalla oli käytettävissään useita avustajia.
Sander myös haastatteli kirjaansa lukuisia Kekkosen aikalaisia. Mielenkiintoisin heistä oli Nikita Hruštšovin poika, vuodesta 1991 Yhdysvalloissa asunut insinööri Sergei Hruštšov.
Sanderin mukaan Sergei Hruštšov toimi isänsä eläessä tämän läheisenä neuvonantajana. Poika vahvisti kirjailijalle, että hänen isänsä ja Kekkosen välillä oli ”aitoa lämpöä”.
Sergei Hruštšovin mukaan Kekkonen puhui Nikita Hruštšoville usein Karjalan palauttamisesta. Hänen mukaansa Neuvostoliiton johtaja ei koskaan sanonut ei, mutta ei myöskään kyllä.
– Isäni ei koskaan rohkaissut tuota unelmaa. Toisaalta eipä hän koskaan sitä torjunutkaan. Hän suhtautui Kekkosen tunteisiin aina kunnioittavasti, tai ainakin yritti tehdä niin.
Sergei Hruštšov pääsi itsekin hyötymään isänsä ja Kekkosen ystävällismielisistä suhteista. Kesällä 1957 Kekkonen lahjoitti uudelle ystävälleen saunan, jonka suomalaiset rakensivat neuvostojohtajan datšalle.
Kekkonen ja Nikita Hruštšov oli saunoneet yhdessä Tamminiemessä aiemmin samana kesänä. Presidentiltä oli kuitenkin jäänyt huomaamatta, ettei hänen seuralaisensa viihtynyt löylyissä laisinkaan.
Lahjasauna oli tietysti silti otettava vastaan.
– Isä tutki uuden saunan hyvin tarkasti ja lähetti Kekkoselle kiitoksensa, muttei sen jälkeen enää koskaan käynyt rakennuksessa, poika-Hruštšov paljastaa Sanderin kirjassa.
Sergei Hruštšovin mukaan hänen isänsä oli kaivosmiehenä työskennellessään käynyt venäläisessä saunassa eli banjassa, mutta hankkinut sittemmin kylpyammeen. Banja ja sauna olivat neuvostojohtajalle köyhyyden ja epäjärjestyksen vertauskuvia.
– Sergeillä ja hänen ystävillään sen sijaan ei ollut tuollaisia mielleyhtymiä, joten he valtasivat suomalaisten rakentaman saunan omaan käyttöönsä, Sander kertoo kirjassaan.
Gordon F. Sander haastatteli Sergei Hruštšovia vuonna 2016. Hän kuvailee haastattelua varsin erikoiseksi.
Sergei Hruštšov nimittäin kysyi tapaamisessa, voisiko kirjailija tulla hänen mukanaan lääkäriin, jossa hänelle oli tarkoitus teettää erityiskenkä.
Sander kertoo kirjassaan, että pyyntö toi välittömästi hänen mieleensä kiivasluonteisen Nikita Hruštšovin kenties tunnetuimman tempauksen. Pari viikkoa ennen noottikriisiä järjestetyssä YK:n yleiskokouksessa isä-Hruštšov nimittäin menetti malttinsa niin, että nappasi kengän jalastaan ja ryhtyi paukuttamaan sillä pöytää.
Sander ei kirjassaan kerro, lähtikö hän Sergei Hruštšovin mukaan tämän kenkäasiaa hoitamaan.
– Joskus elämä on todella elämäkertaa oudompaa, hän tyytyy kommentoimaan.
Sergei Hruštšov ehti kuolla kesällä 2020 ennen Sanderin kirjan ilmestymistä. Kuolinsyy oli päähän kohdistunut laukaus. Poliisin mukaan tapaukseen ei liittynyt rikosta.
Gordon F. Sander: Kansalainen Kekkonen – suuri suunnitelma. WSOY, 507 s.