Keskustan Hoskonen jätti kantelun Susilife-yhteispartion toiminnasta Ilomantsissa – "On laitonta, että viranomainen epäilee kansalaisia rikollisiksi ilman minkäänlaista näyttöä"

Viranomaistoiminta

Keskustan kansanedustaja Hannu Hoskonen on jättänyt eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun valvontaviranomaisten toiminnasta Ilomantsissa.

Honkosen kantelu koskee Susilife-hankkeeseen kuuluvaa yhteispartiointia. Hanke alkoi 1.10.2019 jatkuen syyskuun loppuun 2025. Sen aikana Itä-Suomen poliisilaitoksen ja Metsähallituksen yhteinen partio valvoo erityisesti metsästyslain ja -asetusten noudattamista sekä avustaa tarvittaessa metsästysrikoksiin liittyvää esitutkintaa.

Poliisin ja erätarkastajan muodostama yhteispartio keskittyy myös suden laittoman tappamisen valvontaan, mutta puuttuu lisäksi kaikkiin rikoksiin, joita työssään kohtaa.

Hoskosen kantelussaan mainitsemat esimerkit ovat metsästäjien kokemuksia Susilife-hankkeeseen liittyvistä tarkastuksista.

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja pyytää oikeusasiamiestä tutkimaan, onko Susilife-hankkeen partio erävalvontaa suorittaessaan rikkonut lakia tai toiminut muutoin vastoin ohjeita.

– On laitonta, että viranomainen epäilee kunniallisia kansalaisia rikollisiksi ilman minkäänlaista näyttöä rikoksesta ja suorittaa laittomasti paikkaetsintää ajoneuvoihin pelottelemalla ihmisiä kotietsinnällä, hän toteaa tiedotteessaan.

Hoskosen mielestä on välttämätöntä, että oikeusasiamies puuttuu viranomaisten toimintaan heti, jotta julkisia varoja ei käytetä kansalaisten laillisten oikeuksien rikkomiseen.

– Susilife-hankkeen yhteydessä tällaista viranomaistoimintaa on hyvin moni rajaseudun asukas joutunut kohtaamaan vailla minkäänlaista mahdollisuutta puolustautua. Laillista metsästystä on myös häiritty tietoisesti, hän perustelee.

Lisäksi Hoskonen pyytää oikeusasiamiestä tutkimaan, että onko eräasioista Itä-Suomen poliisissa vastaava ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen syyllistynyt virkatehtävien laiminlyöntiin, kun hän ei ole yhteydenotoista huolimatta tutkinut tapauksia

– Ylikomisario on ilmoittanut sanomalehti Karjalaisen haastattelussa, että väitteet ovat perättömiä ja että kyseessä on poliisin maalittaminen. Jos tehtyjä valituksia ei edes käsitellä, on kansalaisen mahdotonta vaatia laillisia oikeuksiaan. Tilanne on jatkunut pitkään ja vaatii oikeusasiamiehen puuttumista asiaan, jotta rajaseudun ihmisten laiton kohtelu loppuu, Hoskonen toteaa.

Ylikomisario Pohjolainen kiistää lehdessä, että Ilomantsissa olisi hirvijahtia häiritty siten kuin kannanotossa väitetään. Hänen mukaansa ei ole mahdotonta, että sama henkilö osuu tarkastuksen kohteeksi useinkin, koska susipartio hoitaa myös muita poliisitehtäviä, kuten liikenteenvalvontaa.

Ylikomisario kummastelee myös väitteitä alaistensa tylystä käytöksestä.

– Susipartion toiminta on sujunut kuten etukäteen on suunniteltu, ja toiminnassa on menty paljon eteenpäin. Valvonta-alue on suuri, eikä hukka-ajeluun ole varaa.

– Partio on ollut monipuolisesti mukana ennaltaehkäisevässä työssä, ratkomassa konflikteja sekä tukemassa susien karkotus- ja lopetustehtävissä alkuvaiheista lähtien, Pohjolainen sanoo.