Honkonen opastaa maakuntaveroa haikailevia: "Tästä syystä sitä ei tule"

Maakuntavero

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen kirjaa omassa facebook-päivityksessään syitä sille, miksi paljon keskustelua herättänyttä maakuntaveroa ei nyt tule eikä sitä ylipäätään kannata ottaa käyttöön.

Honkonen ottaa esimerkiksi kotimaakuntansa Keski-Suomen, missä ns. köyhiä kotitalouksia on toiseksi eniten koko maassa, ja ottaa vertailukohdaksi suurituloisimpien veronmaksajien Uusimaan.

– Jos esimerkiksi Keski-Suomeen tulisi oma sote-palvelujen rahoittamiseen tarkoitettu ”Keski-Suomi -vero”, jonka suuruudesta hyvinvointialueen valtuusto päättäisi vuosittain nykyisen kunnallisveron tapaan, nousisi se heti liian suureksi. Kun taas Uudenmaan maakunnissa, joissa asuu vähiten köyhiä ja eniten suurituloisia veronmaksajia, maakuntavero olisi paljon meitä pienempi.

– Siksi on oikein että hyvinvointialueiden rahoitus hoidetaan valtion verotuksen kautta, Honkonen kirjoittaa.

Honkosen mielestä juuri tästä syystä muun muassa vihreät ajavat maakuntaveroa puoliväkisin.

– Eräs vihreä kollega totesi, kuinka ”Uusimaa joutuu rahoittamaan jo nykyäänkin liikaa teidän vanhenevien maakuntien palveluita”. Siksi pitäisi saada maakuntavero, että köyhien maakuntien ihmiset pistettäisiin maksamaan sen muodossa nykyistä enemmän.

– Tätä keskusta ei voi hyväksyä, koska meidän mielestämme kansanterveyden tasa-arvoinen edistäminen ja verotulojen tasaus varakkaiden alueiden ja köyhempien välillä on osa demokratiaa ja oikeudenmukaisuutta, varapuheenjohtaja paaluttaa.

Tästä syystä maakuntaveroa ei tule eikä sitä kannata ottaa käyttöön. Lukusuositus!Keski-Suomessa on köyhiä…

Julkaissut Petri Honkonen Perjantaina 14. tammikuuta 2022