Hongkongissa poliisi teki jälleen ratsian paikallisen median toimitukseen ja pidätti ainakin kuusi ihmistä

Stand News ilmoitti tapahtumien jälkeen lopettavan toimintansa
Ulkomaat

Hongkongissa poliisi on tehnyt ratsian paikallisen median toimitukseen sekä pidättänyt ainakin kuusi nykyistä ja entistä työntekijää.

Yli 200 poliisia lähetettiin tutkimaan Stand News -julkaisun toimitusta ja takavarikoimaan tuomioistuimen luvalla journalistista materiaalia. Hongkongin poliisi vahvistaa pidättäneensä kuusi ihmistä.

Uutistoimisto AFP:n toimittaja näki päätoimittaja Patrick Lamin saatettavan käsiraudoissa ulos rakennuksesta. Lisäksi Stand News oli julkaissut Facebook-sivullaan livelähetyksen, jonka mukaan poliisi oli toimittaja Ronson Chanin oven takana. Chanin koti tutkittiin epäiltynä ”kapinallisen julkaisun julkaisemisesta”, mutta häntä ei pidätetty.

Ratsian ja pidätysten jälkeen Stand News ilmoitti Facebook-julkaisussa lopettavan toimintansa. Sen mukaan päätoimittaja Lam on irtisanoutunut ja kaikki muut työntekijät on irtisanottu. Lisäksi Stand News aikoo lopettaa verkkosivujensa sekä sosiaalisen median päivitykset sekä poistavansa ne kokonaan pian.

Stand News on vuonna 2014 perustettu voittoa tavoittelematon verkkojulkaisu. Se oli ehdolla Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapauspalkinnon saajaksi marraskuussa.

Hongkongin median tukahduttaminen on lisääntynyt sen jälkeen, kun Kiina ajoi viime vuonna suurten mielenosoitusten jälkeen Hongkongiin läpi ankaran kansallisen turvallisuuden lain.

Turvallisuuslaki pyrkii tukahduttamaan demokratialiikkeen toiminnan ja Kiinan kritisoimisen Hongkongissa, ja sen nojalla voidaan määrätä ankaria rangaistuksia separatismiksi katsotusta toiminnasta. Lain nojalla on pidätetty kymmeniä aktivisteja, entisiä poliitikkoja ja toimittajia.

Stand News on toinen hongkongilainen mediayhtiö, joka on viranomaisten kohteena turvallisuuslain perusteella. Hongkongin viranomaiset ovat toistuvasti kritisoineet julkaisua ja syyttäneet sitä muun muassa ”puolueellisten ja mustamaalaavien” vankilaoloja koskevien juttujen julkaisusta. Vuoden 2019 demokratiamielenosoitusten aikaan poliisit ottivat yhteen Stand Newsin toimittajien kanssa.

Viimeksi kesäkuussa demokratiamielinen sanomalehti Apple Daily joutui lopettamaan toimintansa, kun sen varat jäädytettiin. Apple Dailyn tapaus oli ensimmäinen, jossa mediasisältöihin puututtiin turvallisuuslain nojalla. Varojen jäädyttämiseen ei tarvita lain myötä tuomioistuimen päätöstä tai rikostuomiota. Lehti oli Kiinan hallintoon kriittisimmin suhtautuva media Hongkongissa.