Hollantilaisen tuomioistuimen mukaan mittaamattoman arvokas Krimin kulta-aarre täytyy antaa Ukrainalle – Zelenskyi: "Skyyttien kullan jälkeen palautamme Krimin"

Ukraina

Hollantilainen vetoomustuomioistuin päätti tiistaina, että mittaamattoman arvokas Krimin kulta-aarre täytyy antaa Ukrainalle. Päätöstä kiiteltiin Ukrainassa, mutta arvosteltiin Venäjällä.

Skyyttien kullaksi nimetty esinekokoelma oli lainassa amsterdamilaisessa Allard Pierson -museossa juuri ennen kuin Venäjä liitti Krimin itseensä 2014. Krimin niemimaan neljä museota aloittivat yhdessä oikeusprosessin seitsemän vuotta sitten aarteen palauttamiseksi Krimille.

Vuonna 2016 alempi hollantilainen tuomioistuin päätti, että kulta-aarteet olivat osan Ukrainan kulttuuriperintöä ja ne täytyy palauttaa sinne, ei museoille.

Krimin museot valittivat päätöksestä vetoomustuomioistuimeen, joka siis tiistaina päätti, että kulta-aarre täytyy antaa Ukrainalle. Krimin museoiden asianajaja sanoi päämiestensä olevan pettyneitä päätöksestä. Heti ei ollut selvillä, valittaisivatko museot päätöksestä Hollannin korkeimpaan oikeuteen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi oli tyytyväinen vetoomustuomioistuimen päätökseen, jota hän luonnehti ”kauan odotetuksi voitoksi” ja ”oikeudenmukaiseksi”.

–  Me saamme aina takaisin sen, mikä on meidän. Skyyttien kullan jälkeen palautamme Krimin, Zelenskyi sanoi Twitterissä.

Venäjän kulttuuriministeriö sanoi tukeneensa Krimin museoiden pyrkimystä saada aarteet takaisin. Ministeriön mukaan esineet on löydetty Krimillä ja ”kuuluvat” museolle, jossa ne oli alkujaan asetettu näytteille.

Skyyttien kulta-aarretta on tähän asti säilytetty Allard Pierson -museossa.