Sote-raportin keskeisin viesti työntekijäpulan ratkaisuun: "Tukityöt pois hoitajilta ja lääkäreiltä"
Hoitajapulan ratkaisussa keskeisintä on työnjaon kehittäminen, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sote-alan tutkintokoulutuksen saaneille tulisi hoidettavaksi vain niitä hoiva- ja hoitotehtäviä, joihin tutkinto antaa mahdollisuuden. Muut välilliset tukityöt tulisi ministerin mukaan siirtää muun ammattihenkilöstön tehtäväksi.
– Meidän ei kannata käyttää tutkintokoulutuksen omaavan ihmisen työaikaa tehtäviin, joita voi hoitaa joku muu, Kiuru sanoo.
Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi keskiviikkona näkemyksiä sote-alan työntekijäpulan helpottamiseksi. Raportin linjauksista osaa on alettu toteuttaa ja muita on tarkoitus toteuttaa lähivuosina. Ensi vaalikauden loppuun ulottuva tiekartta tarkoittaa, että osa päätöksistä riippuu seuraavan hallituksen tahdosta.
Toimenpiteitä on työstetty työryhmässä, johon kuuluivat ministeriön ohella keskeiset työmarkkinajärjestöt.
Raportin julkaisutilaisuudessa puhunut johtaja Arja Laitinen työnantajia edustavasta Hyvinvointiala Halista esitti huolensa siitä, miten linjauksia pystytään käytännössä viemään esimerkiksi hoivakotien arkeen.
Laitisen mukaan ei ole tietoa siitä, miten lupa- ja valvontaviranomaiset suhtautuvat uusiin linjauksiin.
– Valvira ja aluehallintovirastot eivät olleet mukana tässä työssä, ja ilman heidän suostumustaan ja sitoutumistaan tänään annettuihin linjauksiin mikään ei muutu, Laitinen sanoi.
Kiuru rauhoitteli asiaa sanomalla, että ministeriön tehtävänä on varmistaa, että koko alalla ymmärretään muuttuvat linjaukset.
– STM:n alaiset valvontaviranomaiset tulevat huomaamaan, että työnjaon kehittämisestä on annettu ohjeistus, ja myös heidän pitää pysyä matkassa mukana, Kiuru sanoi.
Raportissa käsitellään myös alan koulutusmääriä ja ulkomailta tehtäviä rekrytointeja.