“Halpaa ja helppoa“, “aika ajoin vilkaisen peiliin“ – Saarikko ja Halla-aho nokittelivat politiikan toimittajien tentissä

Keskustajohtaja Annika Saarikosta on myönteistä, jos ”helsinkiläisen tohtorismiehen johtama puolue” kiinnostuu maakuntien asioista.
Politiikka

Keskustajohtaja Annika Saarikko ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi- Halla-aho ottivat yhteen lähestyvien kuntavaalien asetelmista politiikan toimittajien tentissä.

Perussuomalaiset eivät ole peitelleet sitä, että oppositiopuolue pyrkii haastamaan maan vahvimman kuntapuolueen eri puolilla Suomea.

– Minulta on viime aikoina kysytty, pelottaako minua keskustan vahvan valta-aseman vuoksi se, että perussuomalaiset kalastelee samoja ääniä. Se ei pelota minua, Saarikko vakuutti.

– On mielettömän hienoa, jos puolue, joka on tullut tutuksi vähän toisenlaisilla asioilla – ja jota johtaa helsinkiläinen tohtorismies – osoittaakin yhtäkkiä suurta kiinnosta suomalaisia maakuntia ja maaseutua kohtaan, keskustajohtaja jatkoi.

Saarikon mukaan keskusta tavoittelee kuntavaaleissa samaa tulosta kuin edellisellä kerralla. Ehdokashankinnassa puolue on pidemmällä kuin viime kuntavaaleissa vastaavan aikaan.

Oppositiojohtajana Halla-aho on ehtinyt kiertää maakuntia ahkerasti.

PS-pomo kertoi panneensa merkille, että haja-asutusseutujen ihmiset eivät ole kiinnostuneita pelkästään paikallisista asioista.

– Oma arvioni on, että noin 80 prosenttia niistä keskusteluista, joita käyn ihmisten kanssa kaikkein syvimmillä kepualueilla, käsittelee hyvin laajoja kokonaisuuksia ja kysymyksiä.

Halla-ahon mukaan kansa on huolissaan heikosta julkisesta taloudesta.

– Kuntavaaleilla on erittäin suuri psykologinen, yleispoliittinen ja valtakunnallinen merkitys. Ja sen takia niiden tuloksia odotetaan kauhulla tai jännityksellä eduskunnassa, hallituksessa ja puoluetoimistoilla.

Kovasta tivaamisesta huolimatta keskustan Saarikko ei juuri saanut Halla-aholta konkreettisia esityksiä kuntien ahdingon helpottamiseksi.

– Olisi kohtuullista kuulla, mitä keskustalaiset ovat tehneet kunnissa väärin, mitä tekisitte toisin?

Saarikkoa riepoi se, ettei Halla-aho juuri innostunut keskustelemaan niistä asioista, joista kunnissa päätetään.

Hän piti harhaanjohtavana sitä, että perussuomalaiset lietsovat kuntavaalien alla tyytymättömyyttä esimerkiksi EU:n koronaelvytysrahastoon osallistumista kohtaan.

– Tuo nyt on aika halpaa ja helppoa, mutta varmaan peilin edessä opeteltua, Halla-aho vastasi Saarikolle, joka kysyi perussuomalaisten kuntapäättäjien halusta leikata menoja.

Saarikosta päättäjien olisi hyvä silloin tällöin vilkaista peiliin.

–  Kyllä, aika ajoin vilkaisen peiliin ja myönnän, että siellä on asioita, joissa keskusta olisi voinut toimia paremmin. Sellaisia ihmisiä, jotka ovat nyt sinun porukoissasi, voisi nyt olla myös keskustan porukoissa.

Lopulta Halla-aho suostui analysoimaan perussuomalaisten myötätuulta kuntakentällä puoluepolitiikan kannalta.

PS-pomo uskoo, että hajaseutujen väki kokee keskustan epäonnistuneen alueidensa puolustamisessa.

Halla-aho muotoili puolueensa kuntavaalitavoitteen niin, että se jätti hieman tilaa tulkinnalle.

– Tavoitteena on kaksinkertaistaa ehdokkaiden määrä ja vastaavasti parantaa vaalitulosta.