Hallitus valmistautuu huhtikuun puoliväliriiheen poikkeuksellisen pitkässä strategiaistunnossa
Hallitus valmistautuu tänään ja huomenna poikkeuksellisessa kaksipäiväisessä strategiaistunnossaan huhtikuiseen puoliväliriiheensä.
Julkisuudessa on ollut arvioita, että strategiapalaveri olisi kriisikokous. Valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantilan mukaan Königstedtin kartanossa Vantaalla pidettävässä strategiaistunnossa poikkeuksellista on ainoastaan istunnon kaksipäiväisyys.
– Istunto haluttiin järjestää ennen eduskuntatyön alkua, jonka takia muutamat ministerit joutuivat perumaan menojaan, Mantila sanoi STT:lle.
Hallitus järjestää strategiaistuntoja normaalisti kahden viikon välein, mutta yleensä istunnot ovat yksipäiväisiä. Maan hallituksen sisällä on kuplinut rapsakasti viime aikoina, vääntöä on ollut liikenneverkkouudistuksesta ja talouspolitiikan suunnasta.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tviittasi perjantaina, että hallituksella on maanantaina ja tiistaina pitkä strategiaistunto puoliväliriiheen valmistautumiseksi, ja välittäminen, työllisyys ja turvallisuus ovat keskiössä.
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) toimitusjohtaja Vesa Vihriälä ennakoi, että hallituksen kevään puoliväliriihestä tulee nippu työllisyystoimia, mutta ei uusia säästöjä.
Työllisyystilanteen parantumisen takia Vihriälä uskoo, että tulossa voi olla toimia, joilla ihmisiä näkökulmasta riippuen kannustetaan tai patistetaan ottamaan työtä vastaan.
Vihriälä uskoo, että keinovalikoimaa työllisyystoimiin haetaan viimevuotisesta virkamiestyöryhmän paketista, josta nousi iso äläkkä. Vihriälän mukaan pöydällä voivat olla porrastukset ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, kannustinloukut ja paikallisen sopimisen edistäminen yli kilpailukykysopimuksessa sovitun.
Puoliväliriihen anti voikin olla viime syksyn budjettiriihen toisinto – eli tukku erilaisia työllisyystoimia, ei yhtä isoa uudistusta.
– Todella iso asia olisi paikallisen sopimisen edistäminen lainasäädäntöpuolelta, mutta luulen että se on suljettu pois, Vihriälä sanoi.
Vihriälä arvioi, että kehysriihessä huhtikuussa ei tehdä uusia säästöjä, jottei virinnyt talouskasvu ja työllisyyden parantuminen vaarantuisi.
Hän muistuttaa, että tällä hetkellä samoilla alueilla on sekä paljon työttömiä että avoimia työpaikkoja. Hän uskookin, että nyt on viime vuosia otollisempi aika tehdä toimia, joilla kannustetaan ihmisiä työmarkkinoille ja ottamaan työtä vastaan.
– Nyt kun työpaikkoja näyttää syntyvän ainakin jossakin määrin, niin tarjontapuolen työllisyystoimien tekeminen pitäisi olla poliittisesti helpompaa, Vihriälä sanoi.