Hallitus lievensi viljelijätukien sanktioita – Leppä: Vähentää kohtuuttomuuksia ja parantaa oikeusturvaa
Hallitus lieventää viljelijätukien niin kutsutuista täydentävistä ehdoista annettua valtioneuvoston asetusta. Lievennyksiä sovelletaan takautuvasti tämän vuoden alusta alkaen.
Täydentävät ehdot ovat lähes kaikkien viljelijätukien saamisen ehtona. Ne sisältävät ympäristöön, kansanterveyteen, eläinten ja kasvien terveyteen sekä eläinten hyvinvointiin liittyviä vaatimuksia.
Maa- ja metsätalousministeriön tiedotteen mukaan asetusmuutos oli tarpeen, jotta suomalaisia maatalousyrittäjiä ei kohdeltaisi EU:n viljelijätukijärjestelmissä tiukemmin kuin muiden maiden yrittäjiä.
– Nyt saadaan kauan kaivattua joustoa valvontaan tilanteissa, joissa kansallisen lainsäädännön laiminlyönti on vähäinen eikä eläinten hyvinvointi ole heikentynyt, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) toteaa.
Hän korostaa, että lievennyksen jälkeenkin sääntöjä tulee edelleen noudattaa eivätkä ne itsessään muutu.
Täydentävien ehtojen vaatimusten lievennys ei siis tarkoita lievennystä muihin kansallisen lainsäädännön vaatimuksiin. Niiden laiminlyönnistä aiheutuu jatkossakin seuraamuksia.
Sen sijaan nyt päätetyt lievennykset estävät viljelijöiden oikeusturvan kannalta ongelmalliset ja kohtuuttomat sanktiokumulaatiot.
– Jos on sattunut pienikin virhe, esimerkiksi rekisteröintiviive tai joku muu vastaava, se kertaantuu nykysäädösten mukaan nopeasti eri tukiin ja menetykset saattavat olla tuhansia euroja, Leppä selventää.
Asetusmuutoksen mahdollistaa EU:n komission tulkinta, jonka mukaan täydentävien ehtojen seuraamusarvioinnissa voidaan ottaa lähtökohdaksi EU-säädösten mukainen vähimmäistaso, jos kansalliset vaatimukset ovat tätä korkeampia.
Leppä huomauttaa, ettei lievennys vielä kokonaan poista tukimääräyksiin ja niiden valvontaan liittyviä ongelmia, mutta on askel oikeaan suuntaan.
– Tämä on osa norminpurkua. Ryteikköä kammataan lävitse pala kerrallaan. Tästä löytyi yksi kriittinen piste, jolle oli mahdollista tehdä jotain.
Lepän mukaan kaikissa Euroopan unionin jäsenmaissa toivotaan yhteisen maatalouspolitiikan yksinkertaistamista ja kohtuullistamista.
– Se on yleinen näkökulma. Meneillään olevan ohjelmakauden aikana voidaan tehdä asioita vain rajallisesti, mutta se tehdään mikä voidaan. Isompi remontti odottaa tulevaisuudessa.