Hallitus kieltää maahantulon seitsemästä eteläisen Afrikan maasta sunnuntai-iltapäivästä alkaen

Suomen kansalainen tai Suomessa vakinaisesti asuva henkilö saa kuitenkin aina palata Suomeen.
Koronavirus

Hallitus kieltää ulkomaalaisten matkailijoiden maahantulon seitsemästä eteläisen Afrikan maasta, joissa koronaviruksen uuden omikronmuunnoksen on havaittu leviävän. Hallitus päätti asiasta ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa sunnuntaina.

Rajoitus tulee voimaan sunnuntaina kello 15 ja on voimassa 19. joulukuuta saakka.

Rajoitus koskee henkilöitä, jotka ovat oleskelleet viimeisen 14 vuorokauden aikana Etelä-Afrikassa, Namibiassa, Botswanassa, Zimbabwessa, Lesothossa, Eswatissa (Swazimaa) tai Mosambikissa.

Päätös tarkoittaa, että näissä maissa oleskelleen matkustajan ei ole mahdollista päästä Suomeen esittämällä todistus covid-19-rokotussarjasta.

Henkilö voi tulla Suomeen vain silloin, jos hänellä on siihen välttämätön syy, kuten pakottavat perheasiat tai muut pakottavat henkilökohtaiset syyt.

Suomen kansalainen tai Suomessa vakinaisesti asuva henkilö saa kuitenkin aina palata Suomeen.

Suomeen ei tule suoria lentoja eteläisestä Afrikasta. Rajavartiolaitos analysoi Suomeen saapuvaa matkustajaliikennettä ja toimittaa tietoa terveysviranomaisten käyttöön.

Ulkorajoilla Rajavartiolaitos seuloo riskialueilta tulleita matkustajia terveysviranomaisten tarkastuksiin.

Schengen-alueen maista tulevaa sisärajaliikennettä ei tällä päätöksellä rajoiteta, vaan terveysturvallinen maahantulo toteutetaan tartuntatautilain mukaisen maahantulomallin mukaisesti.