Hallitus höllentää koronarajoituksia lisää: Sairaaloissa voi taas vierailla, ravintoloiden anniskeluajat pitenevät ja buffet-kielto poistuu

Yleisötilaisuuksien rajoituksia puretaan asteittain 1.8. alkaen.
Koronarajoitukset

Hallitus on päättänyt höllentää koronarajoituksia edelleen ravintoloiden, yleisötilaisuuksien sekä sairaaloissa ja hoivayksiköissä vierailemisen osalta.

Maanantaista 22.6. alkaen anniskelu on sallittua aamuyhdeksästä yöllä yhteen. Kahviloiden ja ravintoloiden aukioloajat pidentyvät myös. Ensi viikosta alkaen ne saavat olla auki aamuneljästä aamkahteen.

Myös sallittuja asiakasmääriä nostetaan. Ravitsemusliikkeissä saa olla asiakkaita kerrallaan enintään 75 prosenttia suurimmasta asiakasmäärästä. 13.7. lukien ravintoloiden asiakasmääriä ja aukioloaikoja koskevat rajoitukset poistuvat kokonaan.

Valtioneuvosto purkaa myös suosituksensa välttää vierailuja sairaaloissa ja hoivayksiköissä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) korosti kuitenkin, että edelleen on noudatettava yleisiä hygieniaan ja turvallisuuteen liittyviä suosituksia. Myös alueellista harkintaa voidaan käyttää.

Ympärivuorokautisen hoivan laitosten osalta hallitus toivoo, että toimintayksiköissä mahdollistettaisiin turvalliset vierailut. Tämä voi tarkoittaa tapaamista ulkona suojatoimin tai järjestämällä erillisiä suojattuja tapaamistiloja.

– Yksikön johtajalla on oikeus asettaa vierailukielto tartuntatautilain nojalla, jos vierailut eivät jostain syystä ole mahdollisia, Kiuru sanoi.

Hän muistutti, että yhteiskunnan vastuulla on edelleen huolehtia haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten turvallisuudesta.

– Jonkun oikeus tavata läheisiään ei saa vaarantaa toisen henkilön terveyttä.

Yleisötilaisuuksien rajoituksia puretaan asteittain 1.8. lukien. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) kertoi, että elokuun alusta yli 500 ihmisen tilaisuudet sallitaan sekä sisä- että ulkotiloissa. Aluehallintovirastot tekevät päätökset hallituksen suosituksen pohjalta heinäkuun aikana enintään kuukaudeksi kerrallaan.

Kokoontumisrajoituksista voidaan Kososen mukaan näillä näkymin luopua kokonaan 1.10. alkaen, mikäli epidemiatilanne sen sallii.

– Rajoitusten höllentäminen tapahtuu kaikkein suomalaisten terveyden ja turvallisuuden ehdoilla. Tilaisuuksien järjestäjille ja niihin osallistujille annetaan iso vastuu, Kosonen muistutti.

Hän painotti kolmen tutun säännön pätevän edelleen:

– Pidetään fyysistä etäisyyttä, huolehditaan hygieniasta ja pysytään kotona, jos ollaan sairaana.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen ylilääkäri Taneli Puumalainen totesi katsauksessaan, että vaikka tautitilanne Suomessa ja Euroopassa on selkeästi parantunut, pandemia ei ole laantumassa koko maailman mittakaavassa vaan päinvastoin laajenemassa.