Hallituksen työllisyystavoite ja julkisen talouden tasapaino uhkaavat jäädä unelmiksi, Etla ennakoi

Tutkimuslaitoksen mukaan taantuman todennäköisyys on ensi vuonna melko suuri
Talous

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen keskeiset tavoitteet saivat kyytiä maanantaina julkaistussa Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan ennusteessa. Tutkimuslaitoksen mukaan hallitus ei tule ilman merkittäviä uudistuksia pääsemään työllisyystavoitteeseensa.

– Työllisyysaste nousee vuoteen 2023 mennessä 73 prosenttiin eli Rinteen hallituksen 75 prosentin työllisyystavoite jää toteutumatta, ellei uusia merkittäviä työllisyystoimia tehdä, Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus sanoo.

Lehmuksen mukaan hallituksen tavoitteen ja Etlan ennusteen väliin jää yli 60 000 työllistä.

Ennusteen mukaan myös toinen keskeinen tavoite on jäämässä toteutumatta. Hallituksen on määrä saada julkinen talous tasapainoon vuoteen 2023 mennessä, mutta Etlan mukaan julkisen talouden tasapaino heikkenee hidastuvan kasvun ja hallituksen menolisäysten takia.

Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju sanoo, että Suomeen tarvitaan voimakkaita työmarkkinauudistuksia.

– Koko hallitusohjelma seisoo tai kaatuu työllisyystavoitteen mukana, hän lisää.

Tiistaina budjettiriiheen kokoontuvan hallituksen keskeiseksi työllisyystoimeksi on povattu palkkatukea, mutta Kangasharjun mukaan palkkatuki lisää työllisyyttä ainoastaan tuen ollessa käynnissä ja se on kallis julkiselle sektorille.

Etlan suhdanne-ennusteen mukaan Suomen kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 1,1 prosenttia ja ensi vuonna 0,9 prosenttia. Ennustetta tämän ja ensi vuoden kasvusta on laskettu 0,3 prosenttiyksikköä alaspäin maaliskuun ennusteesta.

Etlan mukaan Suomen kasvua painaa ensisijaisesti maailmantalouden hidastuva kasvu.

Etla arvioi, että teknisen taantuman todennäköisyys on tänä vuonna 18 prosenttia ja ensi vuonna 48 prosenttia. Tekninen taantuma tarkoittaa kahta peräkkäistä bruttokansantuotteen negatiivisen kasvun vuosineljännestä.

– Sanoisin, että todennäköisyys on siis varsin suuri, ennustepäällikkö Lehmus luonnehtii.

Etlan mukaan talouskasvun paine siirtyy kotitalouksien harteille, kun vienti heikkenee ensi vuonna selvästi.