Häkkänen: Spontaanit mielenilmaukset sallittuja myös jatkossa

Mielenosoitukset

Spontaanit mielenilmaukset ovat myös jatkossa sallittuja, korostaa oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.).

Häkkänen tyynnytteli eduskunnan kyselytunnilla kohua kaavaillusta mielenosoitusten ennakkoilmoitusvelvollisuuden pidentämisestä.

Häkkäsen mukaan laissa on nykyäänkin ennakkoilmoittamisvelvollisuus mielenosoituksista, joissa esimerkiksi tarvitaan poliisin liikennejärjestelytoimenpiteitä tai poliisi paikalle, jotta ulkopuoliset eivät pääse häiritsemään mielenosoittajia.

– Sen takia laki on lausunnoilla, että tätä ennakkoilmoittamisaikaa aiotaan pidentää, että poliisi kykenee turvaamaan kaikkien oikeuden osoittaa mieltään, ministeri perusteli.

Häkkäsen mukaan nykyinen kuuden tunnin aika on poliisin piirissä koettu liian lyhyeksi ajaksi.

– Nyt ovat yleistyneet vastamielenosoitukset, jopa joitain väkivaltaisia ilmiöitä on tapahtunut.

Asiasta kysyi vasemmistoliiton Silvia Modig, jonka mukaan kaavailtu muutos on ymmärrettävästi herättänyt laajasti huolta kansalaisyhteiskunnassa.

– Johtavat ihmisoikeusasiantuntijat ovat nähneet sen perusoikeuksia kaventavana ja sen tarvetta huonosti perusteltuna.

Ministeri korosti, että poliisilla on velvollisuus turvata, että yhteiskunta pystyy toimimaan järjestäytyneesti, ohikulkijoita ei vaaranneta ja jokainen voi osoittaa rauhassa omaa mieltään.

– Onko tämä aika kolme vuorokautta tai vuorokausi tai kaksi, se tullaan ratkaisemaan myöhemmin ja katsotaan lausuntojen pohjalta.

Oikeusministeri muistutti, että kokoontumisvapaus on perustuslaillinen oikeus ja valtiovallalla on velvollisuus ja tehtävä turvata sen käyttäminen.