Göteborgin mielenosoituksissa käsikähmää – poliisi esti uusnatseja etenemästä kirjamessujen alueelle

Kiinni otetuissa ulkomaiden kansalaisia
Äärioikeisto

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kannattajat ovat hyökänneet Göteborgissa poliisia vastaan.

Hyökkäys tapahtui poliisin estäessä uusnatsien kulkueen etenemisen Göteborgin kirjamessujen alueelle.

Expressen-lehden mukaan poliisi on käyttänyt pamppuja ja pippurisumutetta uusnatseja vastaan. Lehden mukaan poliisi on ottanut kiinni uusnatsijohtaja Simon Lindbergin. Lehden mukaan mielenosoitukseen osallistuu noin 700 uusnatsia. 

Pohjoismaisella vastarintaliikkeellä on lupa osoittaa mieltä tänään iltapäivällä Sten Sturegatanilla kello yhden ja kolmen välillä Ruotsin aikaa.

– Vastarintaliikkeen tarkoituksena oli kai kulkea kirjamessujen ohitse, mutta olemme järjestäneet heille toisen reitin, kertoi poliisin edustaja Peter Adlersson uutistoimisto TT:lle.

Liikkeellä on myös tuhansia vastamielenosoittajia Göteborgin Hedenissa.

Ennen tämänpäiväistä mielenosoitusta poliisi pidätti kolme ihmistä ja otti kiinni useita. Mielenosoituksista on otettu kiinni kaksikymmentä ihmistä, poliisi kertoi.

Osa kiinni otetuista on ulkomaiden kansalaisia, kertoo Expressen . Osaa epäillään törkeän pahoinpitelyn valmistelusta.

Poliisi ei kuitenkaan kerro, ovatko kiinniotot tehty uusnatsien vai vastamielenosoittajien joukoista. Mielenosoitukseen on matkustanut ihmisiä myös Suomesta ja Tanskasta, kertoo Aftonbladet .

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen osasto kannusti ihmisiä osallistumaan Göteborgin mielenosoitukseen verkkosivuillaan viime viikolla.

Paikalle tapahtumaa valvomaan on lähetetty muualta Ruotsista noin tuhannen poliisin lisävahvistus.