FT: Pohjoismainen Nato-keskustelu yllätti asiantuntijan: Johtajuus ei ehkä sittenkään Ruotsilla

Turvallisuuspolitiikka

Yhdysvaltalaisen Atlantic Council -ajatushautomon Pohjoismaiden johtaja Anna Wieslander sanoo Financial Timesin (FT) haastattelussa, että Venäjä puskee aggressiivisilla toimillaan Ruotsia ja Suomea kohti sotilasliitto Naton jäsenyyttä.

– Jos Ruotsissa on mukavat oltavat, ei ole suurta tarvetta muuttaa turvallisuuspolitiikan linjaa, ruotsalainen Wieslander kiteyttää.

FT analysoi, että Tukholmassa poliittinen suhtautuminen Nato-jäsenyyteen on jakautuneempaa kuin Helsingissä.

Länsinaapurissa vallankahvassa olevat sosiaalidemokraatit vastustavat jäsenyyttä, mutta opposition keskusta-oikeistolaiset puolueet kannattavat sitä.

Lehden mukaan Suomessa vallitsee vahva käsitys siitä, että maan puoluejohtajat ja presidentti saattavat muuttaa mieltään hyvinkin nopeasti, jos tilanne sitä vaatii.

Artikkelissa nostetaan myös esille kritiikki, jota pääministeri Sanna Marin (sd.) sai osakseen taannoisesta Reutersin haastattelusta. Siinä Marin totesi, että on hyvin epätodennäköistä, että Suomi hakisi Naton jäseneksi hänen pääministerikaudellaan.

Kokoomuslainen EU:n ja ulkopolitiikan asiantuntija Henri Vanhanen kertoo FT:lle, että todennäköisesti Suomen valtiojohdon vakavasta Nato-jäsenyyden harkinnasta ei edes tiedettäisi julkisuudessa.

– Ei ole viisasta näyttää korttejaan, Vanhanen sanoo.

Lisäksi hän huomauttaa, että Suomi tiedotti hyvin niukasti sotilaallisen valmiutensa nostamisesta, kun Venäjän sotalaivat liikkuivat Itämerellä.

Ruotsi sen sijaan vahvisti strategisesti tärkeän Gotlannin saaren puolustusta toimiaan peittelemättä.

Ajatushautomon johtaja Wieslander näkee, että pohjoismaisessa Nato-ajattelussa on tapahtunut liikahdus.

– Ennen ajattelin, että Ruotsin pitäisi ottaa johtajuus, sillä se Pohjoismaista suurin. Mutta tässä tilanteessa veikkaan, että muutos voi olla nopeampaa Helsingissä kuin Tukholmassa.

Viron pääministeri Kaja Kallas sanoo, että maa tukisi vahvasti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Kallaksen mukaan Naton näkökulmasta Viro, Latvia ja Liettua ovat kuin ”niemimaa”, jonka turvallisuus vahvistuisi pohjoisten maiden jäsenyyksien myötä.