Fortum jatkaa uuden ydinvoiman kehittämistä yhtenä vaihtoehtona
Energiayhtiö Fortum jatkaa uuden ydinvoiman kehittämistä pitkällä aikavälillä, vaikka ei pidä sitä markkinaehtoisesti kannattavana.
Fortum selvitti kahden vuoden ajan uuden ydinvoiman edellytyksiä Suomessa ja Ruotsissa. Yhtiö kertoi tuloksista maanantaina.
Selvityksen johtopäätös on, että uuden ydinvoiman rakentaminen ei ole taloudellisesti järkevää, jos kannattavuus on täysin sähkön markkinahintojen varassa, sillä sähkö on Pohjoismaissa niin halpaa. Hinnat myös vaihtelevat paljon.
– Näillä hintatasoilla ei uutta ydinvoimaa kannata rakentaa, tiivisti Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo STT:lle.
Riskitekijöitä olisivat myös pitkä rakennusaika ja tarvittavat suuret pääomat. Fortum keskittyykin tällä hetkellä esimerkiksi tuuli- ja aurinkovoimaan.
Ydinvoima on kuitenkin edelleen pöydällä. Hankkeet ovat mahdollisia, jos sähkönkulutus kasvaa, kumppaneita löytyy muista yrityksistä ja valtio päättää tukimalleista. Riskeille tarvittaisiin jakajia.
Miksi ydinvoimatyö jatkuu ongelmista huolimatta? Rauramon mukaan yksi syy on, että Loviisan ydinvoimatuotannon jatkosta pitää päättää tulevaisuudessa. Loviisan nykyisten laitosten käyttölupa loppuu vuonna 2050.
Rauramon mukaan vanhan tuotannon alasajo ja uuden rakentaminen täysin samaan paikkaan olisi vaikeaa. Siksi yhtiö keskustelee Loviisan kaupungin kanssa uusien, noin 300 hehtaarin maa-alueiden hankkimisesta.
Toinen syy on, että sähkön kulutuksen ennustetaan kasvavan valtavasti tulevaisuudessa. Tuulivoima ja aurinkovoima vaativat paljon tilaa sekä uusia siirto- ja jakeluverkkoja.
Ydinvoimahanke veisi toteutuessaan vähintään kymmenen vuotta. Mahdollinen uusi voimala voisi tuottaa sähköä aikaisintaan vasta 2030-luvun loppupuolella.
Fortum tarkasteli selvityksessään useita laitosvaihtoehtoja. Nyt yhtiö on päättänyt tiivistää yhteistyötään kolmen laitostoimittajan kanssa. Niitä ovat suurten reaktoreiden toimittajat Westinghouse-Hyundai ja EDF, jonka käsialaa on esimerkiksi Olkiluodon kolmosreaktori.
Lisäksi Fortum tiivistää yhteistyötään pieniä modulaarisia reaktoreita kehittävän GE Hitachin kanssa. Sen ensimmäisten yksiköiden Kanadassa pitäisi valmistua kaupalliseen käyttöön vuonna 2029.
Rauramo ei ottanut kantaa siihen, onko Fortumilla suuren vai pienen reaktorin rakentaminen todennäköisempää.
Suomessa mahdollinen sijaintipaikka voisi olla juuri Loviisa. Ruotsissa tilaa uusille voimaloille on Rauramon mukaan esimerkiksi Oskarshamnissa, jossa Fortum ja Uniper yhdessä omistavat voimalan.
Ruotsissa hallitus on halunnut voimakkaasti edistää uutta ydinvoimaa. Myös Suomen hallituksessa ydinvoiman tukeminen on ollut harkinnassa.
Entinen ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) kannatti tammikuussa sähkön käyttäjille lisämaksua, jotta ydinsähkön tuottajalle taattaisiin tuotetusta sähköstä tarpeeksi suuri hinta. Lisäksi Mykkänen ehdotti rakentamisajalle valtion lainantakausta tai korkotukea.
Ehdotukset vastasivat hyvin pitkälti Fortumin toiveita. Mykkäsen seuraaja Sari Multala (kok.) on sanonut, että toimet vaativat lisäselvitystä.
Työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan tukeminen voisi merkitä valtiolle miljardien eurojen rahoitusvastuita.