Euroopan komissio kehottaa sallimaan välttämättömän Britannian-liikenteen – Traficom: ei välitöntä vaikutusta aiempaan linjaukseen

Komissio kehottaa esimerkiksi turvaamaan hoitohenkilökunnan, tavaraliikenteen sekä kotiinsa palaavien liikennöinnin.
EU

Euroopan komissio suosittelee EU:n jäsenmaita poistamaan täydelliset matkustuskiellot Britanniaan kohdistuvalle tai sieltä saapuvalle liikenteelle.

Komission mukaan matkustamista Britanniaan ja sieltä pois tulee nyt välttää. Komissio haluaa kuitenkin turvata välttämättömän liikenteen sekä välttää häiriöt toimitusketjuissa.

Komissio kehottaa esimerkiksi turvaamaan hoitohenkilökunnan sekä kotiinsa palaavien liikennöinnin.

Esimerkiksi Suomessa liikenne- ja viestintävirasto Traficom on ilmoittanut matkustajalentoliikenteen keskeyttämisestä Britanniasta Suomeen. Kielto tuli voimaan maanantaina ja on voimassa kaksi viikkoa. Kiellon aikana kaikki tavaraliikenne ja muun muassa rokotekuljetukset mahdollistetaan.

Komission suositus ei välittömästi muuta Traficomin linjausta, kertoo ylijohtaja Jarkko Saarimäki. Hän sanoo STT:lle, että Traficom asettaa kansallisen terveysturvallisuuden etusijalle ja nojautuu päätöksessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n suosituksiin. Traficomin päätöstä edelsi THL:n suositus matkustajalentoliikenteen keskeyttämisestä Britanniasta Suomeen.

–  Jos THL muuttaa omaa tilannearviotaan, esimerkiksi ihmisten kotiuttamista varten mahdollistettaisiin matkustajaliikenne määräajaksi, meillä on nopeasti valmius muokata tätä ratkaisua, Saarimäki sanoo STT:lle.

Saarimäen mukaan sekä Traficomissa että THL:ssä ollaan tietoisia Britanniaan jääneiden suomalaisten tilanteesta, mutta virallisia keskusteluja linjauksen päivittämiseksi ei ole käyty.

STT ei tiistai-iltapäivällä tavoittanut THL:n edustajaa kommentoimaan mahdollista linjanmuutosta. Ulkoministeriö puolestaan toisti tiedon, ettei kotiutuslentoja olla kiellon vuoksi järjestämässä.

–  Ulkoministeriö on keväästä lähtien suositellut valtioneuvoston linjauksen mukaisesti matkailijoita välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille, ministeriö kirjoitti tiedotteessa.

Lentoyhtiö Finnair on kertonut jatkavansa lentoja Britanniaan. Yhtiöstä kerrottiin STT:lle maanantaina, että matkustajat Lontooseen ovat olleet pääasiassa brittejä. Koneet palaavat Suomeen rahtilentoina ilman matkustajia.

Ranska puolestaan sulki sunnuntaina Englannin kanaalin 48 tunniksi, mikä on jättänyt satoja rekkoja jumiin Britanniaan. Mailta odotetaan tänään uutta tietoa niiden välisen rahtiliikenteen jatkumiseksi.

Syynä eri maiden asettamille matkustusrajoituksille on Britanniassa havaittu koronaviruksen uusi muunnos, joka viranomaisten mukaan tarttuu kantajasta toiseen aiempaa helpommin. Variantin ei ole havaittu johtavan vakavampaan tautiin, ja toistaiseksi on arvioitu, että tähän mennessä kehitetyt koronarokotteet voivat tarjota suojan myös viruksen uutta muotoa vastaan.