Euroopan ääriliikkeet huolestuttivat Keski-Pohjanmaan piirikokouksessa – Keskustan oltava rakentava voima

”Hallitukseen ei mennä ilman keskustahenkistä ohjelmaa”
Piirikokoukset

Vaalitappio ei lannista, se sisuunnuttaa, totesivat Keski-Pohjanmaan keskustalaiset.

Pietarsaaressa koolla ollut vuosikokous kirjasi kannanottoonsa, että oma maakunta ja alkiolaiset arvot tarvitsevat puolustajiaan.

Kyse on köyhän asiasta, vastuullisesta vapaudesta ja sivistyksestä, yrittäjyyden edellytyksistä.

– Ilman keskustahenkistä hallitusohjelmaa ei hallitukseen mennä, muistuttivat keskipohjalaiset.

Kokouksessa käytiin läpi eduskuntavaalien tuloksia ja tuloksen vaikutuksia, mutta Pentti Hyyppä Lohtajalta kiteytti puheenvuorossaan monien ajatukset.

– Eduskuntavaaleissa kävi huonosti, mutta enemmän olen huolissani ääripopulistien noususta Euroopassa. Tällä voi olla vaarallisia seurauksia.

Yksi kokoukseen osallistuneista seitsemästä eurovaaliehdokkaasta, Petra Schulze Steinen eli ”Aholan Petra Kauhajoelta”, sanoi olevansa nyt ensi kertaa huolissaan siitä, mihin EU on menossa.

Hän työskennellyt EU-oikeuden parissa 25 vuotta, viimeksi Euroopan keskuspankissa.

– Pieni viennistä riippuvainen Suomi tarvitsee EU:n markkinat ja talousvakauden, mutta nyt populistit keikuttavat venettä.

Maaseudun tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti vaaleihin sitoutumattomana ehdokkaana, joka kuitenkin allekirjoittaa keskustalaiset arvot.

Hänet sai liikkelle nimenomaan oikeistopopulistististen liikkeiden nousu Euroopassa.

– Siellä nyt Milanossa pohditaan, miten unionia voisi horjuttaa. EU:ta hajotetaan sisältä päin, mutta kukaan ei ole kertonut päämäärää. Mihin tällä pyritään?

– Mitä hyötyä meille on siitä, että EU on heikko? Siitähän hyötyy vain Venäjä. Tässä pitää nyt herätä, vaati Kemppainen.

Keskustalaisen kansanliikkeen pitäisi löytää ratkaisu, sanoi eurovaaliehdokas Janne Kaisanlahti.

– Me on ennenkin pysäytetty fasismin ja kommunismin nousu.

– IKL ei mennyt nurin sillä, että sitä haukuttiin, vaan sillä, että ihmiset saatiin uskomaan, että Maalaisliitto on rakentava voima, joka estää kommunismin nousun.

Kyse on nimenomaan luottamuksesta, muistutti Kaisanlahti.

– Eivät ihmiset äänestä populisteja siksi, että he ovat tyhmiä. He äänestävät heitä siksi, että ovat menettäneet luottamuksensa vanhoihin puolueisiin.

Maakunnan oma eurovaaliehdokas, tämän kevään ylioppilas, 19-vuotias Oliver Pietilä syntyi tällä vuosituhannella ja aikoo nähdä seuraavan vuosisadan. Häntä kiinnostaa Euroopan tuolevaisuus.

– EU:n on oltava niin vahva, että yhdessä voidaan pärjätä Intian ja Kiinankin kanssa, mutta kansallista päätöksentekoa ei pidä turhaan rajoittaa.

Eurovaaliehdokkailta kysyttiin tiehankkeista, maahanmuutosta ja yhteisvaluutasta.

Vastausten mukaan työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan. Sopivilla säännöillä.

Pakolaisia on autettava lähempänä lähtömaita ja EU:n on vahvistettava läsnäoloaan Pohjois-Afrikassa. Yhteinen taakanjako pakolaisasioissa olisi Suomenkin etu, jos itärajan yli alkaisi tulla paljon ihmisiä.

Talousongelmat eivät liity yhteisvaluuttaan, vaan siihen, että euromaiden taloudet ovat niin erilaisia. Esimerkiksi Italia on rikas maa, mutta sen julkinen talous on heikko. Toisaalta EU ei ole uskaltanut vaatia Italialta yhteisten sääntöjen noudattamista, koska sen on pelätty vahvistavan sikäläisiä oikeistopopulisteja.

Piirikokouksessa oli väkeä vähemmän kuin normaalisti, mutta eduskuntavaalien jälkeen järjestetyt tupaillat ovat vetäneet hyvin, korosti toiminnanjohtaja Jirka Hakala.

– On selvästi tarve keskustella. Ei vain siitä, mikä naama pitää valita keulille, vaan siitä millä teemoilla mennään.

Suuri hämmennys jatkuu yhä, myönsi piirin puheenjohtaja Mari Kerola.

– Mutta kyllä me selvitään. Siellä on nyt Mika Lintilä Säätytalolla meitä puolustamassa ja Tuomo Puumala nousee taas.

– Ja puolueella on aivan tuore periaateohjelma. Ei meidän sitä tarvitse miettiä. Pitää vain miettiä sitä kenelle puhutaan ja miten.