Eurofighter jätti lopullisen hävittäjätarjouksensa Suomelle

Koneiden määrää ei kerrottu, hävittäjien aseistus vähintään sama kuin RAF:llä nykyisin. Typhoonien kokoonpano ja moottoreiden valmistus voitaisiin tuoda Suomeen.
Hävittäjäkaupat

Yhteiseurooppalainen Eurofighter-konsortio kertoi torstaina jättäneensä lopullisen tarjouksensa Typhoon-hävittäjistä Suomelle. Hävittäjävalmistajaa Suomessa edustavan Britannian puolustushankinnoista vastaava ministeri Jeremy Quin vakuuttaa Eurofighterin täyttävän kaikki Suomen uudelle hävittäjäkalustolleen asettamat vaatimukset.

Ministeri ei halunnut tiedotustilaisuudessa avata tarjottavien koneiden tarkkaa määrää vedoten HX-hankkeessa sovittuihin pelisääntöihin tiedottamisesta.

Suomelle tarjottavasta aseistuksesta mainittiin muun muassa Meteor-ilmataisteluohjukset sekä Storm Shadow -risteilyohjukset. Britannian ilmavoimien komentajan Mike Wigstonin mukaan Suomelle ovat tarjolla kaikki aseet, joita myös RAF:llä on nykyisin käytössä.

Lisäksi Suomella on mahdollisuus hankkia koneisiinsa kehitteillä olevia Spear-ohjuksia, joita on suunnittelu käytettäväksi maa- ja merikohteita vastaan sekä myös elektronisessa sodankäynnissä.

Tiedotustilaisuudessa toistettiin myös aiempi tarjous päästä mukaan uuden ECRS Mk2 -tutkan kehitystyöhön, jollaisia Suomelle on niin ikään tarjolla.

Eurofighterin yhteenliittymään kuuluvan BAE Systemsin sotilasilmailuliiketoiminnan johtajan Andrea Thompsonin mukaan tarjous sisältää teollisen yhteistyön osalta yli 80 hankekokonaisuutta suomalaisille yrityksille. Näiden arvioidaan vastaavan arviolta 20 miljoonaa työtuntia seuraavien 30 vuoden aikana.

Teolliseen yhteistyöhön kuuluu muun muassa Typhoon-koneiden kokoonpanolinjan sekä niiden EJ200-moottoreiden tuotannon ja huollon tuominen Suomeen.

Tiedotustilaisuudessa korostettiin, että kaupan toteutuessa Suomi olisi ensimmäinen maa neljän Eurofighter-ryhmän ydinmaan ulkopuolella, jossa valmistetaan hävittäjien moottoreita.

Kaikkien viiden hävittäjäehdokkaan odotetaan jättävän lopulliset tarjouksensa viimeistään perjantaina. Tämän jälkeen HX-hankkeessa on vuorossa arviointivaihe Suomessa. Valtioneuvoston on määrä päättää Ilmavoimien Hornetien seuraajasta tämän vuoden lopulla.