"Emme voi tyytyä ennakoituun noin yhden prosentin kasvuun vaan se on tuplattava" – Keskusta tuo työllisyystoimien rinnalle vahvan kasvupolitiikan eväät
Suomen Keskusta suuntaa tänään julkistetussa talous- ja yhteiskuntapoliittisessa linjauksessa katseensa koronan jälkeiseen aikaan.
Puheenjohtaja Annika Saarikon mukaan työllisyystoimien rinnalle tarvitaan vahvaa kasvupolitiikkaa.
– Se tarkoittaa tutkimus- ja kehityspanostusten lisäämistä, yritysten nykyistä parempaa investointiympäristöä sekä aktiivista elinkeinopolitiikkaa. Emme voi tyytyä Suomelle tälle vuosikymmenelle ennakoituun noin yhden prosentin kasvuun vaan se on tuplattava, kiteyttää Saarikko tiedotteessa.
Yhtenä vaurastumisen osana on myös aktiivinen väestöpolitiikka. Ohjelma sisältää toimenpiteitä, jotka tukevat ihmisten toivotun lapsiluvun saavuttamista ja työperäistä maahanmuuttoa.
– Koko Suomessa osaavasta työvoimasta on jo nyt pulaa. Koronan jälkeen Suomi on kansainvälisesti erityisen vetovoimainen osaajille sekä start-up yrittäjille, joita on ensi tilassa Suomeen houkuteltava, Saarikko sanoo.
Elinkeinoelämää on keskustan linjauksen mukaisesti uudistettava niin, että kasvu on ympäristön kannalta kestävää.
Jatkossa kasvu perustuu biotalouteen eli uusiutuviin luonnonvaroihin, kiertotalouteen sekä uusiutumattomien luonnonvarojen mahdollisimman säästeliääseen käyttöön.
– Jos julkisen talouden perusta horjuu, alamme helposti syömään tulevien sukupolvien eväitä. Näin on Suomessa vaara käydä, jos emme nyt valitse työllisyyttä kohentavan uudistumisen sekä vahvan, kestävän kasvun tietä, puheenjohtaja Saarikko muistuttaa.
Keskusta ehdottaa Suomen vaurastumisen tueksi pitkäjänteisiä sitovia tavoitteita. Puolueen talousohjelma linjaa, että tämän vuosikymmenen aikana tulee
– työllisyyden nousta 77 prosenttiin vuoteen 2027 mennessä
– valtion ja yritysten yhteinen tutkimus- ja kehityspanostus nostaa neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta
– syntyvyys saada nousemaan lähemmäksi ihmisten toivomaa lapsilukua
– lisätä työperäistä maahanmuuttoa esimerkiksi 10 000:lla vuodessa
– uudistaa Suomi yrityksille kilpailukykyiseksi investointiympäristöksi sekä vahvistaa kotimaista omistajuutta.
Ensimmäiset uudistumisen ja vaurastumisen tielle suuntaavat päätökset on tehtävä keskustan mukaan hallituksen puoliväliriihessä.
– Tämän ajan aluepolitiikka on infrastruktuuri-investointien vauhdittamista niin että koko Suomi on joko laajakaistan tai muutoin huippunopeiden tietoliikenneyhteyksien saavutettavissa, keskustan paperissa todetaan.
Keskusta nostaisi Suomen tutkimus-, kehitys ja innovaatiopanostukset kasvu-uralle EU-elpymisvälineen avulla.
– Vuoden 2023 jälkeen tki-panostuksia tulisi edelleen nostaa useilla sadoilla miljoonilla vuodessa. Tähän ehdotamme selvitettäväksi valtion rahastoa, jonka varat korvamerkittäisiin tutkimus- ja kehitystoimintaan. Sen varainhankinta voisi perustua joukkovelkakirjalainaan tai valtion omaisuuden hyödyntämiseen, puolue linjaa.
Työllisyyttä ja samalla julkista taloutta vahvistavia uudistuksia keskusta tekisi tämän vuoden aikana yhteensä 50 000 työllisen tavoitetta vastaavasti.
– Puoliväliriihestä keskusta odottaa linjauksia työttömyysturvan uudistamiseen työttömyysjaksoja lyhentävästi, kannustavaa rahoitusjärjestelmää kuntien työllisyyspalveluihin, nuorten oppisopimusten vauhdittamista palkkakustannusten tuella sekä osatyökyisten työllistymisen uusia kansallisia #välittäjä -rakenteita.
– Yritysten kykyä sopeutua muuttuvaan liiketoimintaympäristöön on lisättävä laajentamalla paikallisen sopimisen mahdollisuuksia kaikissa yrityksissä.
Kestävään kasvuun perustuvan houkuttelevan investointiympäristön rakentamiseksi keskusta ehdottaa lupaprosessien sujuvoittamista, korkean jalostusasteen bio- ja kiertotalouden investointien ja demolaitosten tukea, biokaasutuotannon sekä vetytalouden vahvistamista sekä uusiin kärkiteknologioihin panostamista.
– Suotuisan investointiympäristön luomiseksi tarvitsemme toimia myös verotuksessa, muistuttaa Keskustan vaurastumisen linjaus.
– Yritysmyönteistä veropolitiikkaa täytyy jatkaa. Elpymisen vauhdittamiseksi keskusta esittää uutena toimenpiteenä väliaikaista tappiotasausmallia, jossa verovuoden tappion voi vähentää aikaisempien vuosien voitosta.
Pidemmällä aikavälillä keskustan tavoitteena on muuttaa yritysverotuksen rakennetta voimakkaammin investointeja tukevaksi.
– Tämä voitaisiin toteuttaa esimerkiksi siten, että yhtiöön jätettyyn voittoon kohdistuisi alhaisempi yhteisövero. Näin yrityksellä olisi selkeä kannuste lisätä investointeihin käytettävää osuutta voitosta.
Kotimaista omistajuutta tulee vahvistaa kasvattamalla kotimaisia pääomasijoituksia ja osakesäästäjien määrää, keskusta linjaa.
Sote-rakenneuudistus on keskustan mukaan saatava päätökseen.
– Sen lisäksi tarvitaan julkisten palveluiden kustannusvaikuttavuutta lisääviä palveluiden sisällön uudistuksia. Sitä edistävät sekä digitalisaatio että ihmisten hoitoon pääsyn nopeuttaminen EU:n elpymisvälineen rahoituksella.
– Sote- ja opetusalan työntekijöiden työkykyä ja työhyvinvointia lisäävät ovat tarpeen Korona-ajan taakkojen lievittämiseksi. Työssä jaksamista eläkeikään asti ja sen jälkeenkin on tuettava, keskustan paperi painottaa.
Julkisen talouden velan suhde bruttokansantuotteeseen taittuisi Keskustan linjauksilla jo ennen vuosikymmenen loppua.
– Tämä onnistuu, kun pidetään kiinni viiden miljardin euron tavoitteesta julkisen talouden vahvistamisessa. Finanssipolitiikkaa ei pidä kiristää kriisin keskellä, mutta valtiontalouden menokehyksistä on pidettävä kiinni. Kehykset ovat talouspolitiikan uskottavuuden ankkuri, muistuttaa puheenjohtaja Annika Saarikko.
Keskustan ohjelmaan ei kuulu työn tai yrittämisen verotuksen kiristäminen.
– Keskustan talousajattelun keskiössä ovat toisistaan välittävät ja yritteliäät ihmiset sekä kasvuhakuiset vastuulliset yritykset eri puolilla Suomea. Vahva mutta ympäristöllisesti kestävä kasvu mahdollistaa hyvät julkiset palvelut sekä tulonsiirrot, jotka vähentävät eriarvoisuutta ja lisäävät luottamusta.
– Entistä paremmassa Suomessa jokainen voi taustastaan riippumatta valita vapaasti elämänsä suunnan, perheellistyä, tehdä työtä, opiskella, yrittää ja vaurastua, tiivistää puheenjohtaja Annika Saarikko puolueensa talouspoliittisen linjauksen päämäärän.