Teollisuusliitto aloittaa järjestöllisten toimien valmistelun vastalauseena hallituksen työmarkkinapolitiikalle
Teollisuuden työntekijöitä edustava Teollisuusliitto kertoo aloittavansa järjestöllisten toimenpiteiden valmistelun hallitusta vastaan. Liiton tiedotteessa sanotaan, että valmistelu aloitetaan vastalauseena ”työntekijöiden oikeuksia, etuuksia ja työehtoja kurjistaville politiikkatoimille, joita hallitus valmistelee”.
Tiedotteessa ei kuitenkaan kerrota, mitä käytännön toimenpiteitä liitto tarkalleen ottaen alkaa valmistella. Teollisuusliiton hallitus linjasi järjestöllisten toimenpiteiden valmistelun aloittamisesta kokouksessaan tiistaina.
Liiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan valmisteluun ryhdytään, koska hallituksen kolmikantaiset neuvottelut työmarkkinapolitiikasta ovat osoittautuneet näennäisiksi eikä työntekijöiden ääntä ole kuultu.
– Teollisuuden työntekijät varautuvat siksi esittämään mielipiteensä muilla tavoin, Aalto sanoo tiedotteessa.
Teollisuusliiton näkemyksen mukaan hallituksen kaavailemat muutokset työmarkkinoille vievät Suomea pois ”pohjoismaiselta linjalta”.
– Päinvastoin työmarkkinakompassi näyttää kohti itää (ja) valtioita, joissa on heikko työsuhdeturva, heikot mahdollisuudet vaikuttaa työpaikan asioihin eikä ammattiyhdistysliike ole auttamassa ongelmien ratkaisemissa, Aalto sanoo.
Liiton arvion mukaan hallituksen kaavailema esitys työntekijöiden lakko-oikeuden rajoittamisesta valmistuu jo syksyn aikana. Liiton mukaan marssijärjestyksellä pedataan hallituksen muita työmarkkinauudistuksia.
– Ensin hallitus rajoittaa työntekijöiden oikeutta osoittaa mieltään hallitusta vastaan eli poliittista lakko-oikeutta. Vasta tämän jälkeen toteutetaan kovat heikennykset ja leikkaukset, Aalto sanoo.
– Päätösten toteutusjärjestyksestä ei voi vetää kuin yhden johtopäätöksen. Lakko-oikeuden rajoitukset toteutetaan heti, jotta työväestön on hankalampi kritisoida hallituksen muita toimia.
Myös ammattiliittojen keskusjärjestö SAK päätti viime viikolla aloittaa järjestöllisen toimivalmiuden kohottamisen. SAK:n mukaan aito kolmikantainen neuvottelu työmarkkinoilla on nykytilanteessa käytännössä mahdotonta, koska ”leikkaukset ja heikennykset” on kirjoitettu suoraan hallitusohjelmaan.
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK on puolestaan kertonut pohtivansa toimenpiteitä jäsenliittojensa kanssa. Järjestö on sanonut, ettei se hyväksy hallitusohjelman kirjauksia työelämästä.