Eläinsuojelijat suuttuivat hallitukselle turkisalan miljoonatuista – "Turkistarhaus tuntuu olevan hallituksen erityisessä suojeluksessa"

Turkistarhaus

Eläinsuojelujärjestöt ovat närkästyneet hallitukselle turkisalan tukemisesta.

Eläinjärjestöjen selvitysten mukaan turkisalalle on myönnetty koronan varjolla jo yli viisi miljoonaa euroa ainakin Business Finlandin, Valtiokonttorin ja ELY-keskusten kautta.

– Lisäksi hallitus on päättänyt myöntää 48 miljoonaa euroa koronasta suoraan kärsineille alkutuotannon yrityksille. Tukea saavat myös turkisyritykset, Animalia, Oikeutta eläimille ja SEY Suomen eläinsuojelu huomauttavat tiedotteessa.

Suurin yksittäinen summa on järjestöjen mukaan myönnetty Saga Furs Oy:lle, joka sai Valtiokonttorilta puolen miljoonan euron tuen.

Business Finland puolestaan on myöntänyt yksittäisille turkistarhoille enimmillään 100 000 euron tukia. ELY-keskusten suorat tuet tarhoille ovat olleet tähän asti korkeintaan 10 000 euroa tarhaa kohden.

Yhteensä ELY-keskukset ovat järjestöjen mukaan kuitenkin tukeneet turkistarhoja yli kolmella miljoonalla eurolla, sillä tukea on myönnetty yli 300 tarhalle.

– Turkistarhaus tuntuu olevan hallituksen erityisessä suojeluksessa. Olen tyrmistynyt siitä, että turkisalan lobbauksen tuloksena tappiota tekevälle, poliittisessa alamäessä oleva alalle suunnataan miljoonia euroja verovaroja, Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs paheksuu.

Kivekkään mukaan tukien myöntäminen on myös vastoin koronaelvytyksen henkeä, sillä ne on tarkoitettu yrityksille, jotka nimenomaan koronapandemian takia ovat joutuneet vaikeuksiin.

– Turkistarhoista suuri osa on ollut merkittävissä talousvaikeuksissa jo vuosia ennen pandemian alkua.

Järjestöt huomauttavat, että hallitus aikoo tukea myös maatalouden alkutuotantoa 48 miljoonalla eurolla. Lisäksi yrityskohtaisen tuen yläraja korotetaan 80 000 euroon.

Jos turkistarhat hakevat pandemiasta kärsineille yrityksille tarkoitettua tukea aktiivisesti, voi niille myönnettävä tuki nousta jälleen miljoonilla euroilla.

– Hallituksessa istuu kolme puoluetta, joiden tavoitteena on turkistarhauksen kielto. Samaan aikaan nämä puolueet ovat tehneet päätöksen myöntää turkistarhoille uusia tukia. Olemme erittäin pettyneitä siihen, että joka tapauksessa kuolevaa alaa tekohengitetään koronaan vedoten, sanoo SEYn vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist.

Animalia, Oikeutta Eläimille ja SEY vaativat, että turkisalan taloudellinen tukeminen lopetetaan välittömästi.

– Vähintä, mitä olisi voinut tehdä, olisi ollut näiden tukien suuntaaminen pelkästään sellaisille turkistiloille, jotka ovat niiden avulla lopettamassa toimintansa, valittelee Oikeutta eläimille -järjestön kampanja- ja viestintävastaava Kristo Muurimaa.