Eduskuntaryhmät lähes yksimielisiä: Hallitus voi jatkaa toimitusministeristönä – Puolustusvoimien uutta komentajaa se ei voi nimittää

Eduskunta

Keskustan ryhmänjohtaja Antti Kaikkonen kertoo eduskuntaryhmien todenneen, että nykyinen hallitus voi jatkaa toimitusministeristönä.

Uusia neuvotteluja poliittisen hallituksen muodostamiseksi ei tarvita, koska eduskuntavaalit pidetään jo runsaan kuukauden kuluttua.

– Päädyimme laajaan yhteisymmärrykseen, joskaan ei yksimieliseen, Kaikkonen sanoo.

Ainoastaan Paavo Väyrysen seitsemän tähden liike oli päätöstä vastaan.

– En hyväksynyt sitä johtopäätöstä, että hallitus jatkaa toimitusministeristönä, koska minun mielestäni olisi pitänyt pyytää pääministeriä vetämään takaisin eronpyyntönsä, Väyrynen sanoi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) jätti perjantaina hallituksensa eronpyynnön soten kaatuminen takia.

Presidentti Sauli Niinistö pyysi heti tuoreeltaan eronnutta hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat ja pääsihteerit olivat tänään tiistaina iltapäivällä koolla

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi nostaneensa kokouksessa esille toimitusministeristön toimivallan rajat ja nimenomaan oikeuskansleri Tuomas Pöystin lausunnon.

– Olen tyytyväinen siihen, että toimitusministeristössä mukana olevat puolueet totesivat, että toimitusministeristö hoitaa vain käytännössä rutiiniasiat ja juoksevat asiat ja vain sellaiset asiat, joita ei voida siirtää tulevalle hallitukselle, Lidtman sanoi.

Tämän iltapäivän kokouksen pöytäkirjamerkinnässä eduskuntaryhmät viittasivat toimitusministeristön asemasta ja toimivallan rajoista oikeuskanslerin viime viikkoiseen kannanottoon.

– Mitään merkittäviä nimityksiä ei voida tehdä, sekin määritellään siellä oikeuskanslerin kannanotossa. Sen voi todeta, että kun on laaja parlamentaarinen tuki tiedusteluvalvontavaltuutetulla, se menee eteenpäin, mutta siitä ei sinänsä mitään pöytäkirjaan merkattu, Antti Kaikkonen sanoi.

Oikeusministeriön mukaan tiedusteluvalvontavaltuutetun nimitys voidaan tehdä hallituksen erosta huolimatta.

Oikeusministeriö ilmoittaa selvittäneensä oikeuskanslerilta, että toimitusministeristö voi tehdä nimityksen.

Perustuslakivaliokunta antoi nimityksestä lausuman viime torstaina ja ilmoitti kannattavansa oikeuskanslerinviraston kansliapäällikkö Kimmo Hakosta virkaan.

Sen sijaan Puolustusvoimien uutta komentajaa toimitusministeristö ei voi nimittää.

Puolustusministeriö pyysi puolustusvoimien komentajan nimitysasiaan oikeuskanslerin kannanottoa.

Oikeuskanslerin linjauksen mukaan valtioneuvoston ratkaisuesitys komentajan nimitysasiassa ei ole rutiiniluonteinen tai juokseva asia, joka sisältönsä perusteella kuuluisi toimitusministeristön toimivaltaan ainakaan tässä vaiheessa, ministeriö kertoo.

Ministeriön mukaan nimitys pyritään esittelemään pikaisesti eduskuntavaalien jälkeen uuden hallituksen aloitettua toimintansa.

Puolustusvoimain nykyinen komentaja Jarmo Lindberg siirtyy reserviin elokuun alussa.

Tulevat viikot voivat tuoda yllätyksiä maailmalla.

Ainakin Brexit tarjoillee dramaattisia käänteitä, sillä eroon on aikaa vain reilu kaksi viikkoa.

– Eduskunnan kannanotosta on myöskin vakiintuneet toimintatavat, suuri valiokunta ja ulkoasiainvaliokunta ovat eduskunnan puolesta kannanottajina, Antti Kaikkonen vastasi kysymykseen brexitin lähestymisestä toimitusministeristö-tilanteessa.

Juttua täydennetty kauttaaltaan klo 18.43.