Eduskunta kiitteli energiatukien uudistusta – mutta mihin jäi vesivoima?
Hallituksen uusiutuvan energian tuotantotukien uudistus sai kiitosta koko eduskunnan leveydeltä, kun se sai lakipaketin käsiteltäväkseen.
Osa opposition ja hallituspuolueidenkin edustajista kyseli kuitenkin, miksi vesivoima on rajattu teknologianeutraaliksi kutsutun uudistuksen ulkopuolelle.
Kokoomuksen Harri Jaskari huomautti, että jos vesivoimaa ei saa tuottaa Suomessa lisää, on muitakin keinoja estää sen tuottaminen.
– Mutta tarvitseeko sen olla tässä mukana, jos ja kun on todennäköistä, että se on erittäin kustannustehokas keino tuottaa uusiutuvaa, puhdasta energiaa?
Vesivoiman perään kyselivät myös muun muassa kokoomuksen Ville Rydman, SDP:n Tytti Tuppurainen ja Ville Skinnari ja keskustan Antti Rantakangas. Vesivoiman sisällyttäminen pakettiin aiotaan punnita vielä eduskunnan talousvaliokunnassa.
Rydman piti vesivoiman jättämistä ulkopuolelle hyvin ongelmallisena. Rydman piti erikoisena, että ympäristölainsäädäntöön ei ole luotettu tilanteessa, jossa Kemijoen Sierilää lukuunottamatta uusia vesivoimahankkeita ei käytännössä ole tiedossa.
Rydman epäili, että vesivoiman rajaaminen tuotantotukien ulkopuolelle voi tehdä Sierilän hankkeesta jopa kannattamattoman raskaiden kalatalousvelvoitteiden vuoksi.
Vihreiden Hanna Halmeenpää muistutti, että lakiesityksen tavoitteena on tukea uusia energiamuotoja, jota eivät markkinaehtoisesti vielä kasva päästövähennys- ja ilmastoptavoitteiden tahdissa.
– Vesivoima ei kuulu siihen ryhmään uusiutuvaa energiaa, joka ei markkinaehtoisesti jo nykyisin pärjäisi. Sen takia on mielestäni perusteltua, että se on rajattu tästä ulkopuolelle.
Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi huomautti, että jos Euroopan paras lohijoki eli Kemijoki on aikoinaan tuhottu, valtiolla ja jokiyhtiöllä on vastuu panostaa lohen palauttamiseen.
Mustajärven puoluetoveri Jari Myllykoski (vas.) sanoi haluavansa nähdä teknologian edistyvän niin, että virtaava vesi voisi tuottaa sähköä patoamattakin.
Myllykosken mielestä kannattaisi pohtia vaikkapa kotitalouksille soveltuvia ratkaisuja, jotka tuottavat energiaa ohivirtaavasta purosta.
Hallitus esittää uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön tueksi tarjouskilpailuun perustuvaa niin sanottua preemiojärjestelmää, jossa teknologianeutraalisti edistettäisiin uusiutuviin energialähteisiin perustuvia voimalaitosinvestointeja.
Samalla syöttötariffijärjestelmä suljettaisiin biokaasuvoimaloiden ja puupolttoainevoimaloiden osalta.
Sähkön tuottaja olisi velvollinen tuottamaan hyväksytyn tarjouksen mukaisesti sähköä. Velvollisuuden noudattamatta jättämisestä sähkön tuottaja määrättäisiin maksamaan valtiolle alituotantokorvausta.