Eduskunnassa ruodittiin hallituksen EU-linjaa – opposition mielestä ennakkovaikuttaminen ei ole toimivaa, jos omatkin kannat ovat levällään

Suuri valiokunta edellyttää lisää resursseja ennakkovaikuttamiseen. Viesti on kuultu, sanoi eurooppaministeri Tytti Tuppurainen.
Euroopan unioni

Suomen mahdollisuudet vaikuttaa etukäteen Euroopan komission tulevien lainsäädäntöaloitteiden sisältöön nousi yhdeksi huolenaiheeksi, kun eduskunta kävi keskustelun suuren valiokunnan hallituksen EU-politiikan selontekoa koskevasta mietinnöstä.

Erityisesti oppositiopuolue kokoomus arvosteli jälleen, että Suomen käytännöksi aiempina vuosina muodostunut ennakkovaikuttaminen ei ole toimivaa, jos omat kannat Suomelle kriittisen tärkeissä kysymyksissä ovat levällään. Erityisen huolissaan kokoomus on Suomen vaikuttamisesta EU:n yhteisessä talouspolitiikassa.

–  Viimeksi viime viikolla julkisuudessa uutisoitiin, että Suomi lähtee komission johdolla käytäviin neuvotteluihin taloussääntöjen uudistamisesta ilman selvää kantaa. Emmekä me ole yksin huoliemme kanssa, nimittäin esimerkiksi euroedustaja Eero Heinäluoma (sd.) on todennut, että on hyvin vaikeaa puhua parlamentissa ymmärrystä Suomen kannoille, kun ei ole varma, mitä ne kannat ovat, kritisoi Sinuhe Wallinheimo (kok.).

Oppositiopuolue perussuomalaisten mielestä valtioneuvoston pitäisi laatia kokonaan uusi selonteko, jossa Suomen EU-politiikan keskiöön nostetaan kansallinen etu ja sääntöpohjaisuus. Ennakkovaikuttaminen saa kuitenkin myös perussuomalaisten hyväksynnän.

–  Se, mikä tässä mietinnössä ja itse asiassa selonteossakin on hyvä, on se, että siellä puhutaan siitä, että meidän pitäisi ennakkovaikuttaa EU-asioihin. Mutta nyt ei taas näytä siltä, hallitus ei tunnu pystyvän itsekään muodostamaan kantaansa uusiin EU:n tulonsiirtomekanismeihin, sosiaalipaketteihin, joita suunnitellaan, eikä varsinkaan halua osallistaa eduskuntaa tähän keskusteluun, arvosteli Jani Mäkelä (ps.).

Suuren valiokunnan mielestä eduskunnan tulisi edellyttää, että Suomen etujen ajamiseen ja ennakkovaikuttamiseen on myös ohjattava riittävät resurssit valtioneuvostossa.

–  Tämä viesti on kuultu, sanoi eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.).

Ministerin mukaan selonteossa eduskunnan tietoon on annettu Suomen hallituksen lähtökohdat EU:n talouspolitiikan sääntöjen uudistamiseen.