CNN: Sikiöt hymyilevät porkkanalle mutta irvistävät lehtikaalille, kertoo tutkimus
Monet lapset eivät ole suuria vihannesten faneja, mutta englantilaisen Durhamin yliopiston tutkijoiden tutkimus viittaa siihen, että tällaiset ruokamieltymykset voivat alkaa jo ennen syntymää.
Psychological Science -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan sikiöt luovat enemmän ”naurunaamoja” kohdussa, kun ne altistuvat äitinsä syömien porkkanoiden maulle, ja ”itkunaamoja” altistuessaan lehtikaalille, CNN uutisoi.
Tutkimusta johtanut tohtori Beyza Ustun Durhamin yliopistosta sanoo tutkimuksen oleva ensimmäinen, joka osoittaa suoria todisteita sikiön reaktioista makuihin kohdussa.
– Löydökset osoittavat, että sikiöt ovat raskauden viimeisen kolmen kuukauden aikana riittävän kypsiä erottamaan erilaiset äidin ruokavaliosta siirtyneet maut, hän kertoo CNN:lle.
Tutkimuksessa tarkasteltiin sadan 18–40-vuotiaan Koillis-Englannissa asuvan naisen terveitä sikiöitä, kun naiset olivat raskausviikoilla 32–36.
35 naista laitettiin ryhmään, jossa syötiin lehtikaalijauhetta sisältävä kapseli, 35 naista otti porkkanakapselin ja 30 naista oli kontrolliryhmässä, joka ei nauttinut kumpaakaan makua.
20 minuutin jälkeen naisille tehtiin 4D-ultraäänikuvaukset. Hymyyn tai nauruun viittaavaa huulikulman vetämistä oli merkittävästi enemmän porkkanaryhmässä verrattuna lehtikaalta nauttineiden ryhmään tai kontrolliryhmään.
Vastaavasti itkeviin kasvoihin viittaavat liikkeet kuten ylähuulen kohotukset, alahuulen laskeminen, huulten puristaminen ja näiden yhdistelmät, olivat paljon yleisempiä lehtikaaliryhmässä kuin muissa ryhmissä.
Ustun toteaa, että joissakin terveellisissä vihanneksissa on valitettavasti kitkera maku, joka ei houkuttele kaikkia lapsia.