Britanniassa on äänestetty tänään historiallisiksi povatuissa paikallis- ja aluevaaleissa – Johnsonilla edessään mahdollisesti ratkaiseva koetus

Pohjois-Irlannissa tasavaltalaismielisen puolueen uskotaan voittavan vaalit, Englannissa konservatiivien on ennustettu menettävän satoja valtuutettuja
Ulkomaat

Britanniassa on äänestetty tänään paikallis- ja aluevaaleissa, jotka saattavat muodostua historiallisiksi Pohjois-Irlannille.

Pohjois-Irlannissa tasavaltalaismielinen puolue saattaa voittaa ensimmäistä kertaa alueen levottomassa historiassa. Voittajaksi ennustettu Sinn Fein -puolue on sitoutunut järjestämään kansanäänestyksen Irlannin yhdistymisestä.

Vaalikampanjoinnin aikana Sinn Fein on kuitenkin vähentänyt Irlannin saaren yhtenäisyyttä koskevia vaatimuksiaan ja keskittynyt sen sijaan elinkustannusten nousuun ja muihin paikallisiin kysymyksiin. Kyseessä on Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n entinen poliittinen siipi.

Britanniassa käytävien vaalien on povattu entisestään painostavan skandaaleissa ryvettynyttä pääministeriä Boris Johnsonia. Vaalien tuloksia odotetaan huomiselle.

Äänestäjät valitsevat vaaleissa valtuustoja Skotlannissa, Walesissa ja suuressa osassa Englantia, ja Johnsonin suosiolla on edessään mahdollisesti ratkaiseva koetus. Englannissa konservatiivien ennustetaan menettävän satoja valtuutettuja työväenpuolue Labourille.

Mikäli konservatiivit saavat huonon vaalituloksen, voi tyytymättömyys Johnsonia kohtaan nostaa entisestään päätään konservatiivien keskuudessa viimeaikaisten skandaalien jälkeen.

Johnsonia vastaan on käynnissä tutkinta, jossa selvitetään johtiko pääministeri tahallisesti kansanedustajia harhaan niin kutsutussa partygate-kohussa.