Bloomberg: Poikkeuksellinen lausunto Kiinasta – "Heikentyvä Venäjä etenee kohti tappiota"

Ukrainan sota

Venäjän hyökkäyssodan takkuaminen Ukrainassa on saanut Pekingissä päättäjät arvioimaan uudelleen Moskovan tärkeyttä Kiinalle merkittävänä diplomaattisena kumppanina, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Kiinan johtaja Xi Jinping ei ole suoranaisesti antanut tukeaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin aloittamalle sodalle, mutta on kuitenkin kritisoinut lännen pakotetoimia, joilla Venäjää on taivuteltu luopumaan hyökkäyksestään.

Vain pari viikkoa ennen Ukrainan sodan alkua Xi totesi, että hänen ja Putinin ystävyydellä ”ei ole rajoja”.

Bloombergin tietojen mukaan Kiinan entinen Ukrainan-suurlähettiläs Gao Yusheng totesi äskettäin yhteiskuntatieteitä käsitelleessä seminaarissa, että Venäjä on matkalla kohti tappiota ja se on sodan jälkeen ”heikentynyt merkittävällä tavalla”.

Gaon kommentit keräsivät paljon huomiota, mutta Bloomberg ei ole pystynyt varmistamaan niiden aitoutta.

Vuosina 2005–2007 Kiovan-suurlähettiläänä toimineen Gaon kerrotaan sanoneen, että Ukrainan sota on tärkein kansainvälinen tapahtuma sitten kylmän sodan päättymisen.

Gao toimi Moskovan-suurlähettiläänä Neuvostoliiton romahduksen aikaan vuonna 1991.

– Niin kutsuttu Venäjän elpyminen tai elvytys Putinin johdolla on valheellinen väite, jolla ei ole mitään totuuspohjaa, Gao totesi Hong Kongissa toimivan Phoenix Television mukaan.

– Venäjän salamasodan (blitzkrieg) epäonnistuminen sekä epäonnistuminen saavuttaa nopeaa voittoa osoittavat, että Venäjä on alkanut heikentyä.

Lisäksi Gao sanoi Venäjän käyttäytyvän ”kaksinaamaisesti”.

– Venäjä ei koskaan aidosti hyväksynyt entisten Neuvostoliiton osien itsenäisyyttä, suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.

– Se on Euraasian alueen suurin uhka rauhalle, turvallisuudelle ja vakaudelle.

Kiinan on tulkittu olevan huolissaan siitä, että Yhdysvallat voisi tulevaisuudessa käyttää kansainvälistä kumppanuuksiensa verkostoa myös Kiinan rankaisemiseen.

Bloombergin mukaan Kiinalla ei olisi varaa joutua taloudellisesti eristyksiin, sillä neljäsosa sen kaupankäynnistä tapahtuu Yhdysvaltain ja Euroopan unionin kanssa.

Gaon kommenttien lisäksi tällä viikolla Kiinassa kohistiin kansainvälisen politiikan asiantuntija Yan Xuetongin arviosta, jonka mukaan Ukrainan sota heikentää globalisaatiota.

– Sodan myötä Venäjän on lähes mahdotonta käyttää minkäänlaista kansainvälistä vaikutusvaltaa Tsinghua-yliopiston dekaani totesi.

– Tämä konflikti aiheuttaa vain tappioita ja haavoittaa Kiinaa, mutta mitään hyötyjä siitä ei koidu.