Asiantuntija vinkkaa: Näin lajittelet grillihiilet oikeaoppisesti
Monien juhannuksen viettoon kuuluu grillaus ja ruoanlaitto, mistä syntyy monenlaista jätettä. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY vinkkaa, miten lajitella yleisimmät kesäruoanlaitossa syntyvät jätteet.
HSY:n mukaan grillihiilet lajitellaan täysin jäähtyneenä ja esimerkiksi muovipussiin pakattuna sekajätteeseen. Jos grillaamisessa käyttää apuna foliota ja foliovuokia, ne kannattaa hyödyntää useampaan kertaan. Käyttöikänsä päässä folio kuuluu metallinkeräykseen.
– Alumiini on kierrätettävissä käytännössä ikuisesti ilman, että sen laatu heikkenee. Alumiinin kierrättäminen säästää jopa 95 prosenttia energiaa verrattuna uuden alumiinin tuotantoon, kertoo erityisasiantuntija Minna Partti HSY:n tiedotteessa.
Puiset grilli- tai jäätelötikut ja puiset kertakäyttöaterimet voi HSY:n mukaan lajitella biojäteastiaan. Muovipakkauksia ei tarvitse huuhdella, riittää että ne ovat tyhjiä.
– Jos pakkausta on tarve puhdistaa, sen voi pyyhkäistä paperilla, joka lajitellaan biojätteeseen, Partti vinkkaa.
Entä sitten hanaviinin pussi, joka on yleensä muovia tai alumiini-muovi-yhdistelmää?
Sen oikea paikka on muovinkeräyksessä. Pahvinen kotelo taas litistetään ja lajitellaan kartonkipakkausten keräykseen. Pakkauksen kahva ja itse hana ovat useimmiten muovia, jolloin ne lajitellaan niin ikään muovipakkausten keräykseen.