Charles kruunattiin kuninkaaksi – Charles ja Camilla tervehtivät tuhatpäistä yleisöä Buckinghamin palatsilla
Tuhannet ihmiset saapuivat tervehtimään kuningas Charlesia ja kuningatarpuoliso Camillaa Buckinghamiin palatsille sateiseen Lontooseen.
Charlesin ja Camillan seurana palatsin parvekkeella kansaa tervehti suuri osa kuninkaallisesta perheestä, muun muassa Walesin prinssi Williamin perhe. Prinssit Harry ja Andrew eivät olleet kuninkaan seurueessa parvekkeella. Kuninkaalliset ilmavoimat järjesti ylilennon palatsin yli.
Kuningas Charlesin juhlakulkue takaisin Buckinghamin palatsiin eteni pääkaupungin halki noin kahden kilometrin matkan takaisin palatsiin, mistä Charles aiemmin tänään lähti.
Charles ja kuningatarpuoliso Camilla matkustivat matkan 1700-luvulla valmistetuissa, kullatuissa Gold State Coach -vaunuissa. Charlesista tuli järjestyksessään 40. monarkki, joka kruunattiin Westminster Abbeyssa.
Canterburyn arkkipiispa Justin Welby asetti Charlesin päähän Pyhän Edwardin kruunun, jota Britanniassa käytetään ainoastaan kruunaamisissa.
Aamupäivällä BBC:n juhlavieraista välittämiin kuviin tarttui ainakin australialainen muusikko Nick Cave, koomikko Stephen Fry sekä amerikkalainen laulaja Lionel Richie.
Yhdysvaltojen presidentin puoliso Jill Biden saapui edustamaan Yhdysvaltoja Suomen aikaa puolen kahdentoista jälkeen. Presidentti Joe Biden ei osallistu juhliin.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Brigitte Macron, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel saapuivat niin ikään Westminsteriin.
Suomea kruunajaisissa edusti presidentti Sauli Niinistö puolisonsa Jenni Haukion kanssa.
Westminster Abbeyhin kutsuttiin noin 2 000 vierasta kruunajaisseremoniaan. Paikalle on saapunut paitsi Britannian poliitikkoja, myös lukuisia uskonnollisia johtajia.

Britanniassa väkeä kerääntyi Lontoon keskustaan odottamaan kruunajaisia myös Britannian ulkopuolelta.
– Tulin tänne Uudesta-Seelannista pelkästään tätä varten. Tosi mahtavaa, kädessään brittilippua heiluttanut nainen sanoi BBC:n katuhaastattelussa.
– Tämä on mahtava juhla, todella päivä, jota odottaa, sanoi myös brittinainen Sally, joka oli saapunut paikalle ystäviensä kanssa, päässään Union Jack -hattu ja Britannian lipun kuva myös t-paidassa.
Britannian pääministeri Rishi Sunak julkaisi juhlallisen lausunnon juuri ennen kuin tilaisuuden oli määrä alkaa.
– Tämä ei ole vain spektaakkeli. Se on historiamme, kulttuurimme ja perinteidemme ylpeä ilmaus ja elävä osoitus maamme uudenaikaisesta luonteesta. Se on arvostettu rituaali, josta syntyy uusi aikakausi. Jumala suojelkoon kuningasta, pääministeri tviittasi.
Lontoossa alkoi sataa juuri ennen kuin kuninkaallisen kulkueen oli määrä lähteä liikkeelle Buckinghamin palatsista kohti Westminster Abbeyta.
Lontoossa otettiin kruunajaisaamuna kiinni kuusi monarkian vastustajaa, kertoi muun muassa brittilehti Guardian.
Poliisi otti kiinni Britannian johtavan kuninkaallisia vastustavan Republic-liikkeen johtajan Graham Smithin, kun tämä oli organisoimassa mielenosoitusta monarkiaa vastaan Trafalgar Square -aukiolla. Poliisi otti kiinni myös viisi muuta mielenosoituksen järjestäjää.
Smith oli kiinniottonsa aikana keräämässä juomia ja kylttejä sadoille mielenosoittajille, jotka olivat kokoontuneet kruunajaisseremonian kulkureitin varrelle keltaisissa t-paidoissa.
Lontoon poliisi oli aiemmin varoittanut, ettei kruunajaisissa suvaittaisi yrityksiä horjuttaa päivän juhlallisuuksia.
Reilusti yli kolmasosa brittiaikuisista sanoo mielipiteensä kuninkaallisista viilenneen viimeisen vuosikymmenen aikana, selviää yhdysvaltalaisen CNN-uutiskanavan eilen julkaisemasta kyselystä.
Kyselyyn osallistuneista brittiaikuisista 36 prosenttia sanoi suhtautuvansa kielteisemmin Britannian kuninkaalliseen perheeseen verrattuna suhtautumiseensa kymmenen vuotta sitten.
Sitä vastoin noin viidesosa eli 21 prosenttia sanoi mielipiteensä kuninkaallisista muuttuneen myönteisemmäksi, ja yli 40 prosenttia sanoi suhtautumisensa pysyneen samana.
Kruunajaiset ajoittuvat aikaan, jolloin Britannian inflaatio laukkaa kymmenen prosentin tietämissä ja kansalaisia kurittavat muun muassa ruuan kohonnut hinta, isot energialaskut sekä nousevat korot.
Hallitsijan kruunajaiset on pidetty Westminster Abbeyssa melkein tuhannen vuoden ajan, sillä ensimmäiset kruunajaiset järjestettiin silloisessa Abbeyssa vuonna 1066. Kaikkiaan 39 hallitsijaa on tähän mennessä kruunattu kirkossa.
Edelliset monarkin kruunajaiset Britanniassa pidettiin vuonna 1953, kun Charlesin äiti Elisabet kruunattiin kuningattareksi. Charles oli tuolloinkin paikalla pikku prinssinä.
Tänäinen tilaisuus oli loistostaan huolimatta vaatimattomampi kuin aiempi. Kutsuvieraiden määrää oli nyt vähennetty edellisistä kruunajaisista merkittävästi, tilaisuuden pituutta ja seremonian monimutkaisuutta oli karsittu ja samalla myös kustannuksia. Tapahtuman kustannusarviota ei kuitenkaan ole julkistettu. Kulut katetaan budjettivaroin, sillä kyseessä on valtiollinen tilaisuus.
Charlesin kruunajaiskruunu on perinteinen Pyhän Edwardin kruunu, joka valmistettiin aikanaan Kaarle II:n kruunajaisiin.
Jalokivien ja helmien koristama esine on peräisin 1660-luvulta. Mittaamattoman arvokas ja yli kaksi kiloa painava kultainen kruunu on käytössä vain kruunajaisissa, ja muuten se on hyvässä tallessa Lontoon Towerissa.
Kruunua siis käytettiin edellisen kerran kuningatar Elisabetin kruunajaisissa seitsemänkymmentä vuotta sitten. Charles on seitsemäs monarkki, jonka päähän kruunu painetaan.
Vaikka kruunu nähdään julkisissa tilaisuuksissa perin harvoin, se on tuttu arjesta. Kruunun ääriviivat ja yksinkertaistettu graafinen kuva on nähtävissä esimerkiksi Britannian passeissa ja maan postilaitoksen logossa. Sosiaalisessa mediassa se näkyy emojina, joka julkaistiin kruunajaisten alla.
Charlesin kruunu vaihtuu päivän kuluessa niin, että seremonioiden lopulla kuningas käyttää niin kutsuttua hallitsijan kruunua, joka nähdään monarkin päässä esimerkiksi parlamentin avajaisistunnoissa.
Tämäkin kruunu on hyvin näyttävä, sillä sitä koristaa muun muassa osa maailmankuulusta Cullinan-timantista, joka löytyi Etelä-Afrikasta 1900-luvun alussa.
Suurikokoinen Afrikan tähdeksi kutsuttu timantti leikattiin aikanaan moniin pienempiin osiin, ja siksi se näkyy myös kruunajaisissa käytettävässä hallitsijan valtikassa. Suurimmat Cullinan-timantit numeroitiin, joten valtikassa on timantti numero yksi ja kruunussa numero kaksi. Suurempia osia on kaikkiaan yhdeksän ja pienempiä lähes sata.

Juhlinta jatkuu eri tilaisuuksin läpi viikonlopun ja maanantain, joka on ylimääräinen vapaapäivä. Sunnuntai-iltana järjestetään Windsorissa suuri musiikki-, video-, valo- ja tanssishow. Siinä esiintyvät muun muassa Katy Perry, Take That ja Lionel Richie sekä Andrea Bocelli. Myös Nalle Puhin kerrotaan olevan mukana ilonpidossa. Paikalle odotetaan yli 20 000:ta ihmistä.