Arkkipiispan vaalissa linjataan kirkon suuntaa – "Nyt on lähdetty puuroa keittämään ja unohdettu perustehtävä"
Turun ja Suomen arkkipiispan valitsee 1 525 valitsijaa tänään torstaina tai mahdollisella toisella kierroksella 1. maaliskuuta.
Arkkipiispa on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ykkösääni. Kirkkoon kuuluu 3,9 miljoonaa suomalaista.
Kesäkuun alussa eläkkeelle jäävän Kari Mäkisen, 63, paikalle pyrkii viisi ehdokasta:
Espoon piispa Tapio Luoma, 55, Porvoon piispa Björn Vikström, 54, sosialidemokraattien kansanedustaja, ex-piispa Ilkka Kantola, 60, yliopisto-opettaja, rovasti Heli Inkinen, 60 ja lähetysjohtaja, kristillisdemokraatien Turun valtuutettu Ville Auvinen, 51.
Etukäteen voi arvailla, että kovin kilpa käydään Luoman ja Vikströmin välillä.
Samalla punnitaan konservatiivien ja liberaalien voimasuhteet.
Luoman valintaa kannattava keskustan ex-kansanedustaja, kirkolliskokouksen jäsen Johannes Leppänen sanoo, että mittari on väärä.
– Yleisnimitys konservatiivi tai liberaali ei tee oikeutta kenellekään. Kun näitä termejä käytetään, pitää olla tieto, mistä keskustellaan.
– On konservatiiveiksi voimakkaasti leimattuja ihmisiä, jotka olisivat valmiit erittäin radikaalisti muuttamaan käytäntöjä ja uudistamaan kirkon toimintoja, menettelytapoja ja organisaatioita. Ja toisin päin, Leppänen kuvaa asetelmaa.
Samaan hengenvetoon hän myöntää, että Luoma on ennustettava henkilö nimenomaan asioissa, joita kirkossa on kunnioitettu ja joita pidetään arvokkaana.
Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että Luoma suhtautuu samaa sukupuolta olevien kirkolliseen vihkymykseen varovammin kuin Vikström.
Leppäsen mielestä kirkkokeskustelussa seksuaalisuus ja sukupuolinen suuntauminen ovat viime vuosina nousseet suurempaan osaan kuin kirkon päätehtävä.
– Meidän pitäisi palata perustehtävään. Se on Jumalan sanan esillä pitäminen, palvelus ja sakramenttien hoitaminen. Nyt on lähdetty puuroa keittämään ja unohdettu perustehtävä.
Arkkipiispalla täytyy olla rohkeutta ja näkemystä ottaa kantaa vaikeisiinkin asioihin.
Maria Kaisa Aula
Leppänen on varma, että Luoma muistaa perustehtävän.
– Kyllä muutkin muistavat, mutta Luomasta minulla on kokemus. Olen istunut hänen vieressään neljä vuotta kirkolliskokouksessa.
Leppäsen mukaan Luoma on osoittanut johtajankykynsä Seinäjoen kirkkoherrana ja ihan erilaisessa henkisessä ja hengellisessä ympäristössä Espoon piispana.
– Hän on kasvanut erittäin hyväksi piispaksi.
Keskustan toinen ex-kansanedustaja, kirkolliskokouksessa istuva Maria Kaisa Aula tukee Björn Vikströmiä.
Ehdokkuus on historiallinen. Myös Björn Vikströmin isä John Vikström toimi arkkipiispana.
Aulan mielestä Björn Vikströmillä on parhaat edellytykset johtaa ja rohkaista kirkkoa sekä vetää uusia ihmisiä mukaan.
– Hän on Porvoon piispana saanut hyvää mainetta kirkon eri ryhmien vuoropuhelun edistäjänä ja porukan kokoajana.
– Hän on rohkea viemään uusia ajatuksia eteenpäin. Arkkipiispalla täytyy olla rohkeutta ja näkemystä ottaa kantaa vaikeisiinkin asioihin.

Vikström on Aulan mielestä helposti lähestyttävä, tuoreesti uskoa sanoittava sekä arkista kristittynä elämistä ja uskoa hyvin tuoreella tavalla esiin tuova.
– On tärkeää, että viesti menee perille myös kirkon sisäpiirin ulkopuolelle, sinne, missä kirkkoa ei nyt koeta läheiseksi.
Myöskään Aula ei koe arkkipiispakilpaa suoranaisesti konservatiivien ja liberaalien kilvaksi. Hän sanoo, että Inkinen, Kantola, Luoma ja Vikström ovat teologiseti lähellä toisiaan, eikä ketään heistä olisi vaikea äänestää.
Naisenkin vuoro olisi jo tulla valituksi, Aula myöntää.
Hän sanoo kuitenkin, että nyt ehdolla olevista viidestä kandidaatista Vikström on paras.
Heli Inkisen kannalla on europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.).
Hänellä ei ole äänioikeutta, mutta hän laittoi nimensä Inkisen tukilistalle perehdyttyään vaalikoneessa ehdokkaan Etelä-Amerikan kokemuksiin, kansainväliseen ajatteluun ja yhteyksiin. Jaakonsaari painottaa arkkipiispan kansainvälisyyden tärkeyttä.
Valtaosa muista demareista tukee Kantolaa.
Jaakonsaaren mielestä Kantola on niin hyvä kansanedustaja, että hänen pitäisi pysyä eduskunnassa.