Apu: Politiikan "Veli Ponteva" puolustaa taidetta ja turkiksia – Antti Kurvinen kertoo Rinteen erosta ja henkilökohtaisesti kovimmasta tappiohetkestään
Poliittisen uran hankalimpia hetkiä Antti Kurviselle oli lähettää sähköposti, jossa keskusta ilmoitti SDP:lle, ettei luota enää puolueen pääministeri Antti Rinteeseen.
”Pyynnöstänne toteamme myös kirjallisesti seuraavaa: keskustan eduskuntaryhmä ja keskustan puoluehallitus eivät luota pääministeri Antti Rinteeseen. Syynä on kokonaisarvio hallituksen toimintakyvystä, luottamuksesta ja uskottavuudesta,” Kurvinen kirjoitti tuolloin, Apu-lehti kertoo.
– Minulla ei ole Antti Rinnettä vastaan ihmisenä mitään. Arvostan suuresti, että kaiken tämän jälkeen meillä on edelleen puhevälit, Kurvinen sanoo nyt Avun henkilöhaastattelussa.
Eduskuntaryhmän puheenjohtajana Kurvisen piti toimia ”tietyn kuvion” mukaan. Keskusta katsoi, ettei Rinteen johtamistavan kanssa voi jatkaa, joten toimia piti, kuten piti. Keskusta piti tarpeellisena varautua tämän jälkeen jopa uusiin eduskuntavaaleihin. Hallitus sai kuitenkin jatkaa Sanna Marinin (sd.) johdolla.
Henkilökohtaisesti vaikein hetki Kurviselle oli se, kun hän Sotkamon puoluekokouksessa 2018 menetti paikkansa keskustan varapuheenjohtajana.
– Olin varautunut putoamiseen, mutta minua silloin loukkasi, että tuntui, ettei minua kiitetty millään tavalla. Olin kiertänyt ympäri Suomea ja ollut telkkarissa puolueen puolesta puolustamassa vähemmän suosittuja uudistuksia, eikä minulle pidetty edes kiitospuhetta. Enkä itsekään saanut pitää kiitospuhetta ja kiittää kannattajiani.
Paluumatkalla puoluekokouksesta Kurvinen itki auton ratissa, Apu kirjoittaa.
– Mutta jos olisin ollut puolueen varapuheenjohtaja, en olisi voinut pyrkiä eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi.
Toimiessaan keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajana vuonna 2019 alkaneen vaalikauden alusta toukokuuhun 2021 Kurvinen tuli tunnetuksi eduskunnassa Veli Pontevana.
Avun haastattelussa kuvataan, kuinka eduskunnan lehtereillä seurattiin syksyllä 2019 Kurvisen terhakkuutta, kun tämä melkein hiki otsassa kävi nopeissa keskustelunvaihdoissa eri keskustaedustajien luona.
”Veli Ponteva”, eduskunnan istuntosalin medialehterillä katsottiin ja todettiin viitaten Aku Ankka -lehden porsasveljessarjan uutteranälykkääseen toimijaan, Apu kuvailee.
Mainettaan politiikan Veli Pontevana Kurvinen sanoo lehden mukaan ymmärtävänsä.
– Totta kai olen miettinyt omaa julkikuvaani. Se on välillä tyylikästä ja välillä tyylitöntä. Välillä olen koominenkin hahmo, mutta en jaksaisi tätä työtä, jos en olisi oma itseni.
Kurvinen kertoo puheenjohtaja Annika Saarikon pyytäneen hänet hallitukseen ”työjuhdaksi”.
– Annika tiesi, että on tulossa leikkauspaineita ja hän tiesi, että pystyn toimimaan niissä järkevästi. Hän totesi, että kestän sivutuulta.
Kauhavalainen Kurvinen aloitti tiede- ja kulttuuriministerinä toukokuun lopulla. Suomenmaa tapasi Kurvisen heinäkuussa pesäpallopelissä, jonka aikana Kurvinen kertoi sekä ministeritavoitteistaan että omasta harrastuneisuudestaan ministerinsalkkunsa asioiden tieteen, urheilun ja kulttuurin saralta.
Myös Avun haastattelussa Kurvinen nostaa esille rakkautensa pesäpalloa ja teatteriharrastusta kohtaan. Hänellä ei ole pitkään aikaan ollut tunteja kellossaan pelata tai näytellä itse, mutta penkin puolelta hänellä on intohimoa seurata ruumiin ja sielun kulttuurin näytöksiä.
– En ole kulttuurin asiantuntija, mutta olen keskivertoa innokkaampi kulttuurin kuluttaja. Minulla on asiakkaan näkökulma. En ole vaikkapa baletin suuri asiantuntija, menen mieluummin katsomaan Bondia, mutta haluan, että baletin rahoitus säilyy.
Kurvinen on kotoisin Ylihärmästä, joka on nykyistä Kauhavan kaupunkia, yhä Kurvisen kotikunta. Äiti oli sairaanhoitaja ja isä insinööri.
– Klassisimmat ammatit Suomessa! Minulla on niin keskiluokkainen tausta kuin Suomessa vain voi olla. Sellainen pikantti sivubisnes, joka on varmaan vaikuttanut ajatteluuni, oli että vanhempani pyörittivät sivuelinkeinona enoni kanssa turkistarhaa. Tunnen turkisalan paremmin kuin perinteisen maatalouden, Kurvinen kertoo Avulle.
Tuleva ministeri leikki lapsena veljensä kanssa turkistarhalla, jossa he antoivat eläimille oikein nimet.
– Verenpaineeni nousee edelleen, kun turkisalaa syyllistetään epäeettisyydestä. Se ei ole sen epäeettisempää kuin mikään muukaan eläintuotanto.
Kurvinen toki tietää, että turkistuotannon puolustaminen ei ole kovin trendikästä ja suosittua vuonna 2021.
– Mutta se on pohjalainen elinkeino. Totta kai eläimiä pitää kohdella hyvin, ministeri sanoo lehdelle.
Kun Kurvinen aloitti poliittista uraansa nuorisovaltuustosta ja sen puheenjohtajana, hän löysi keskustan, sillä keskustan hän koki parhaaksi pienten kuntien puolustajaksi.
Hän vertaa Avussa politiikan kultaista keskitietään myös kokemuksiin muista aatteista.
– Aluksi poliittinen urani oli vahvasti maaseudun ja maakuntien puolustamista. Olen sen verran yksilön luovuuden ja yrittäjyyden kannattaja, että vasemmisto ei tullut kysymykseen. Olen aina ollut sitä mieltä, että ihmisen pitää itse osata ja pärjätä, vasemmistolainen kollektiivisuus ei ole maistunut. Kokoomuslaisuuden olen kokenut aivan liian kovana – siinä ei ole yhteisvastuuta ja välittämistä mukana.
Teinivuosien käytännöllinen näkemys sai rinnalleen opiskeluaikana Rovaniemellä aatteellisemman alkiolaisuuden.
– Tuli sitten enemmän aatteellisempaa viritystä, teoreettisempaa alkiolaisuutta.