"Apokalyptisiin" olosuhteisiin ajautuneen Sudanin konfliktiin ei ole näköpiirissä ratkaisua
Jos ihmiset eivät kuole luoteihin, he kuolevat nälkään. Jos heidän onnistuu selviytyä, he kohtaavat tauteja, tulvia ja seksuaalisen tai muun väkivallan uhan.
Näin tiivisti sisällissotaan ajautuneen Sudanin tilanteen YK:n pakolaisasiain päävaltuutettu Filippo Grandi YK:n yleiskokouksen yhteydessä järjestetyssä kokouksessa viime kuussa. Grandin mukaan olosuhteet Sudanissa ovat apokalyptiset eli maailmanloppua muistuttavat.
Lääkärit ilman rajoja -järjestön näkemys Sudanin tilanteesta ei ole tätä valoisampi. Järjestö tarjoaa sairaanhoitoa useissa maan osavaltioissa.
– Esimerkiksi syyskuun loppupuolella pääkaupungissa sijaitsevaan opetussairaalaan saapui traumapotilas. Kyseessä oli nelikuukautinen lapsi, jota oli ammuttu rintaan hänen nukkuessaan kotonaan, kertoo Sudanissa oleva Lääkärit ilman rajoja -järjestön humanitaaristen asioiden koordinaattori Sonal Marwah STT:lle.
– Tämä on yksi esimerkki, joka kertoo mielivaltaisesta väkivallasta, jota siviileihin maassa tällä hetkellä kohdistuu, Marwah kertoo STT:lle puhelimitse Port Sudanista.
Sisällissota Sudanissa alkoi viime vuoden huhtikuussa, kun puolisotilaalliset RSF-joukot yritettiin sulauttaa osaksi maan asevoimia. Tilanteeseen ei ole löytynyt ratkaisua useista rauhanneuvotteluista huolimatta.
– Neuvottelut eivät ole johtaneet pysyvään tulitaukoon tai edes tilanteeseen, jossa voitaisiin mennä eteenpäin tämän aseellisen konfliktin selvittämiseksi, sanoo vanhempi tutkija Katariina Mustasilta Ulkopoliittisesta instituutista STT:lle.
Viime aikoina etenkin Arabiemiraattien osallistuminen neuvotteluihin on Mustasillan mukaan heikentänyt mahdollisuuksia saada ratkaisua aikaan. Sudanin hallitus on jo pitkään sanonut, että Arabiemiraatit tukee RSF-joukkoja, eikä se siksi haluaisi ulkovaltaa mukaan neuvotteluihin.
Mustasillan mukaan on olemassa uskottavaa aineistoa, joka tukee väitteitä.
– Toisaalta myös maan hallituksella on omat ulkovaltatukijansa, hän lisää.
Hänen mukaansa maan asevoimat ovat tällä hetkellä taisteluissa altavastaajana, mikä vähentää entisestään halukkuutta neuvotella.
Vielä ongelmallisemman tilanteesta tekee Mustasillan mukaan se, että ainakaan toistaiseksi tavalla tai toisella konfliktissa osallisena olevia ulkovaltoja ei ole saatu sitoutettua tulitaukoon eli lopettamaan tukeaan konfliktin pääosapuolille. Ratkaisua tilanteeseen ei löytyy ennen kuin näin käy, Mustasilta uskoo.
Vaikka sisällissota alkoi asevoimien ja RFS-joukkojen välisenä, tilanne ei enää ole näin yksinkertainen.
– Konfliktiin on tullut mukaan enemmän ja enemmän alueellisia aseellisia ryhmiä, Mustasilta kertoo.
Monet näistä ryhmistä taistelevat sodan pääosapuolia vastaan.
Samaan aikaan, kun sotatilanne on monimutkaistunut, myös humanitaarinen tilanne on mennyt selvästi pahempaan, katastrofaaliseen suuntaan.
– Siviileihin kohdistuu merkittävää väkivaltaa. Etenkin RFS-joukkoja syytetään vakavista ihmisoikeusloukkauksista ja rikoksista siviilejä vastaan, mutta myös armeijan joukot ovat omissa sotatoimissaan aiheuttaneet paljon vahinkoa siviileille.
Molempia sodan pääosapuolia on syytetty myös avustuskuljetusten blokkaamisesta. Muun muassa Pohjois-Darfurissa sijaitsevaan Zamzamin maansisäisten pakolaisten leiriin ei pitkään aikaan saatu kuljetettua humanitaarista apua.
– RSF-joukot valvovat leirille tulevia teitä ja ovat tehneet ruoan, lääkkeiden ja välttämättömien tarvikkeiden tuomisen leirille lähes mahdottomaksi sen jälkeen, kun taistelut al-Fasherin ympärillä kiihtyivät viime toukokuussa, Lääkärit ilman rajoja -järjestö kertoi tiedotteessaan syyskuussa.
Sittemmin apua on saatu jälleen kuljetettua leiriin.
– Saimme aivan juuri kuljetuksia jälleen läpi. Tämä vaati useilla tasoilla käytyjä neuvotteluja, Sonal Marwah kertoi STT:lle lokakuun alkupuolella.
Hänen mukaansa Lääkärit ilman rajoja on yksi kolmesta kansainvälisestä avustusjärjestöstä, jotka ovat pystyneet jatkamaan toimintaa Zamzamin pakolaisleirissä kiihtyneistä taisteluista huolimatta.
Tarkkaa tietoa Zamzamin leirillä tällä hetkellä olevien ihmisten määrästä ei ole. Leirillä arvioidaan kuitenkin olevan 300 000–500 000 ihmistä.
Leirillä järjestettiin syyskuussa rokotuskampanja tuhkarokkoa vastaan. Samassa yhteydessä lääkärit tutkivat noin 29 000 alle 5-vuotiasta lasta.
– Näistä lapsista 10 prosenttia kärsi vakavasta akuutista aliravitsemuksesta, joka on henkeä uhkaava tila, Marwah kertoo.
Lisäksi noin 35 prosenttia lapsista kärsi akuutista aliravitsemuksesta, joka kehittyy vakavammaksi aliravitsemuksen muodoksi, jos sitä ei hoideta.
Marwah kuitenkin huomauttaa, että vaikka tilanne leirillä onkin huono, maassa on myös useita muita paikkoja ja alueita, joissa ruoka ei riitä.
– Lääkärit ilman rajoja -järjestö tutki syyskuussa myös 30 000 lasta Nyalassa Etelä-Darfurissa. Siellä tutkituista lapsista yli 30 prosenttia kärsi akuutista aliravitsemuksesta ja yli 8 prosenttia kärsi jo vakavasta akuutista aliravitsemuksesta.
Aliravitsemuksen lisäksi Marwah nostaa esille huolen äitiyskuolemista. Pelkästään kahdessa Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tukemassa sairaalassa Etelä-Darfurissa kuoli kuluvan vuoden elokuun loppuun mennessä 46 äitiä. Yleisin syy kuolemiin oli sepsis eli verenmyrkytys.
Myös vauvojen tilanne on vakava. Kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla 48 vastasyntynyttä kuoli sepsikseen kahdessa järjestön laitoksessa.
– Ja se, mitä meidän tiimimme näkevät, on vain jäävuoren huippu, Marwah painottaa.
Sudan kampailee parhaillaan myös useita eri tauteja vastaan. OCHA:n mukaan maassa leviävät tällä hetkellä muun maussa kolera sekä tuhka- ja vihurirokot.
Esimerkiksi koleratartunta todettiin heinäkuun lopun ja syyskuun lopun välisenä aikana yli 17 600 ihmisellä. Tautiin liittyviä kuolemia raportoitiin yli 500.
Taudit vaikuttavat paikallisväestön lisäksi myös paikalla oleviin avustustyöntekijöihin.
– Myös meidän työntekijämme ovat usein hyvin sairaita, Marwah sanoo.
Tautien lisäksi syyskuu toi mukanaan maahan rankkasateita ja tulvia, jotka ovat vaikuttaneet kaikkiaan yli 600 000 sudanilaiseen. Osa tulvista on myös osunut samoilla alueille, joissa ihmiset ovat entuudestaan kärsineet nälästä.