”Annapas tyttö kahvia ja läpsäys takapuolelle” – häirintä on keskustatoimijoille tuttua

Häirintä

Politiikassa ilmenee seksuaalista häirintää ja sukupuoleen kohdistuvaa vähättelyä, myöntävät Suomenmaan haastattelemat keskustatoimijat.

Asia nousi jälleen keskusteluun Helsingin Sanomissa olleen mielipidekirjoituksen myötä, jonka kirjoittaja kertoi jättäneensä politiikan miesten sikailun takia.

– En ole yllättynyt kirjoituksesta. Naisten seksuaalinen ahdistelu on arkipäivää poltiikassa, työpaikoilla, baareissa ja kotikadulla, sanoo Helsingin Keskustan varapuheenjohtaja Anna Ranki.

Ranki ei ole varma onko häirintä politiikassa kuitenkaan sen yleisempää kuin muualla yhteiskunnassa.

– Joka tapauksessa olisi tärkeää, että puhumme häirinnästä suomalaisessa yhteiskunnassa ylipäätään ja tuomitsemme sen ihan kaikkialla.

Keskustatoimijat arvelevat, että politiikassa hierarkiset valtarakenteet ja miesvaltaisuus lisäävät häirinnän ja naisten vähättelyn riskiä moniin muihin yhteisöihin verrattuna.

– Tytöttely varmaan korostuu politiikassa, kun täällä on niin paljon harmaahapsisia miehiä koolla. Mutta ihan sama juttu missä tahansa työssä tai järjestötoiminnassa, jossa on vanhojen miesten dominoiva ikärakenne, keskusta-aktiivi Sara Huhtanen pohtii.

Myöskään nuorten miesten kohtaama häirintä ei ole tavatonta.

– Olen nähnyt tilanteita, joissa vanhemmat naiset kajoavat kännipäissään todella törkeällä tavalla nuorten miesten fyysiseen koskemattomuuteen, keskusta-aktiivi Silja Silvasti muistuttaa.

– Nuorten naisten on vaan sosiaalisesti hyväksyttävämpää puhua kokemuksistaan ja miesten harjoittama häirintä tuomitaan helpommin.

Keskustatoimijoiden mukaan sanallinen kommentointi on epätoivottua fyysistä koskettelua tavallisempaa.

– Viimeksi jossain puolueen kokouksessa vanhemmat konkarit neuvoivat minua saatteella ”tyttö kuuntelepas näitä, niin opit”. Kuulen mielelläni kokeneemmilta vinkkejä, mutta tytöttelystä tuli sellainen olo, ettei minua oteta vakavasti, Huhtanen kertoo.

– Olen kuullut kertomuksia, jossa piirikokouksessa miehet ovat kommentoineet naisen puhuessa ”taas v**** haisee” ääneen, ilman että kokouksen puheenjohtaja puuttuu kommentointiin mitenkään, nimettömänä pysyttelevä keskustalainen kuvaa.

Silvasti puolestaan kertoo esimerkin poliittisesta seminaarista jossa oli istunut kahden vanhemman miehen välissä.

– Miehet kommentoivat todella törkeällä tavalla tulevan ministerin, Annika Saarikon ulkonäköä. Twiittasin näitä kommentteja ja seuraajani ihmettelivät, että voiko tällaista oikeasti tapahtua.

Seksuaaliseen häirintään puuttumista vaikeuttaa keskustatoimijoiden mukaan pelko tosikoksi leimautumisesta.

Nimettömänä pysyttelevä keskustanuorten aktiivi kertoo tilanteesta, jossa keskustapoliitikko tuli pyytämään puheensa jälkeen kahvia tilaisuudessa vapaaehtoisena olleena haastatellulta.

– Hän laski kätensä tulkinnasta riippuen alaselälleni tai pepulleni ja sanoi, että ”annapa tyttö kahvia”. En osannut sanoa mitään, koska härintä ei ollut räikeää. Tunne oli kuitenkin epämiellyttävä.

Haastateltujen mielestä ainoa keino puuttua seksuaaliseen häirintään ja vähättelyyn on käydä keskustelua asiasta.

– Suutun kommenteista, joissa sanotaan, että häirinnän kohteen pitäisi osata sanoa ei tai vaan sietää tilannetta, Silvasti puuskahtaa.

– Häirintään reagoivan ei pitäisi joutua pelkäämään, että oma asema tai poliittinen eteneminen tyssää siihen, hän jatkaa.

– Esimerkiksi ihan joku ”näin puutut epäsopivaan käytökseen” -ohjeistus ja ihmisten voimauttaminen voisi auttaa.

Keskustanuorten puheenjohtajalle Hilkka Kempille häirintäkertomukset ovat tuttuja niin politiikasta kuin sen ulkopuoleltakin.

Hän kertoo, että nuorisojärjestö ei hyväksy esimerkiksi ikään tai sukupuoleen liittyvää vähättelyä, luokittelua, häirintää, erottelua tai eristämistä.

Kehittääkseen toimintatapojaan asioihin puuttumisessa, järjestö on perustanut häirintäyhdyshenkilöiden verkoston.

– Jokaisessa meidän tapahtumassa on ollut tästä keväästä lähtien asiaan koulutettu henkilö, jolle voi tulla kertomaan epämiellyttävistä kokemuksista, Kemppi kertoo.

Tukihenkilöille tulleen palautteen nuorisojärjestö aikoo koota yhteen ja kehittää sen pohjalta käytännöt, joilla häirintään puututaan oli se luonteeltaan mitä tahansa.

– Samantyyppinen järjestelmä voisi toimia myös puolueella, hän uskoo.

Juttua muokattu klo 16:41: Korjattu mielipidekirjoituksen linkki.