Amatöörimäisyys löi ällikällä: Asiantuntijat hämmästelevät venäläistankkien oksaviritelmiä

Ukrainan sota

The Washington Postin haastattelemat asiantuntijat hämmästelevät Venäjän armeijan yrityksiä naamioida tankkejaan ja muita panssariajoneuvojaan oksilla, oljenkorsilla sekä jopa matosta leikatuilla tilkuilla.

Sotilasasiantuntijoiden mukaan on hyvin yllättävää, että moderni armeija joutuu turvautumaan näin alkeellisiin keinoihin. Oksaviritelmiä pidetään yhtenä osoituksena siitä, etteivät Venäjän armeijan komentajat olleet valmistautuneet Ukrainan sodan pitkittymiseen.

Ajoneuvojen ja sotilashenkilöstön naamioiminen on edelleen keskeinen osa sodankäyntiä, vaikka moderneilta, droonien kaltaisilta, aseilta onkin entistä vaikeampaa piiloutua.

Taitavalla naamioitumisella voidaan kuitenkin ”rikkoa” maastoon kätkeytyneiden ajoneuvojen muotoja, jotta niiden havaitseminen ainakin ihmissilmällä olisi hankalampaa.

Ukrainan sotatapahtumia tarkasti seuranneet asiantuntijat pitävätkin Venäjän armeijan käyttämiä naamioitumiskeinoja sanoinkuvaamattoman amatöörimäisinä.

Oksaviritelmien perusteella vaikuttaa ilmeiseltä, ettei hyökkääjällä yksinkertaisesti ole riittävästi käytössään naamioverkkoa.

Venäläiset ovat peittäneet ajoneuvojaan myös matoilla tai muilla raskailla tekstiileillä.

Irakissa ja Afganistanissa palvellut amerikkalaisupseeri Mike Jason uskoo, että muun muassa Javelin panssarintorjuntaohjuksista huolestuneet sotilaat ovat yrittäneet näin häivyttää sotakoneistaan hohkaavaa lämpöä.

Länsimaiset sotilasasiantuntijat ovat löytäneet Venäjän sotatoimista muitakin ihmetyksen aiheita.

Venäläissotilaat ovat esimerkiksi kommunikoineet keskenään käyttämällä suojaamattomia radio- ja matkapuhelinyhteyksiä.

Alkeellisiin virheisiin lukeutuu myös kyvyttömyys toimittaa joukoille riittävästi polttoainetta ja ruokaa.

Huoltokatkokset ovat johtaneet esimerkiksi siihen, että Venäjän joukot ovat hylänneet ajoneuvojaan tai jopa joissakin tapauksissa antautuneet.