Aktiivimallin leikkureita ei tohtinut kukaan enää puolustaa – jopa kokoomus jätti jäähyväiset: ”Kevyet mullat”

Aktiivimallia verrattiin jalkapallomaajoukkue Huuhkajiin eduskunnan lähetekeskustelussa.
Työllisyys

Eduskunta on varsin yksimielinen siitä, että työttömyysturvan aktiivimallin leikkurit joutavat epäonnistuneiden lakien hautausmaalle.

Tämä kävi ilmi, kun viime vaalikaudella paljon porua aiheuttaneen lain kumoamisesta käytiin tiistaina lähetekeskustelu.

Jopa kokoomus vakuutteli, ettei aktiivimallin leikkureita tule ikävä. Sen sijaan oppositiopuolue peräänkuulutti Antti Rinteen (sd.) hallitukselta uusia työllisyyskeinoja.

Hallitus perustelee aktiivimallin leikkureiden poistamista Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n hiljattain julkaisemalla raportilla, jonka mukaan mallin työllisyysvaikutukset jäivät epäselviksi.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) totesi, että leikkurit alensivat työttömyysetuuden määrää erityisesti ikääntyvillä ja pitkään työttömänä olleilla.

– Malli ei palkitse aktiivisesta työnhausta, jos se ei johda työllistymiseen. Aktiivimallin leikkurit eivät myöskään palkitse aktiivisesta yrityksestä päästä osallistumaan työllistämistä edistäviin palveluihin, Pekonen huomautti.

Pekonen kuitenkin korosti, että hallitus on sitoutunut budjettiriihessä edistämään työllisyyttä 25 kohdan paketilla. Listasta löytyvät muun muassa alueelliset kuntakokeilut ja palkkatuen uudistaminen.

Vaikka aktiivimallin leikkureita moukaroitiin urakalla, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Anu Vehviläinen (kesk.) muistutti viime hallituksen yltäneen hienoihin työllisyyssaavutuksiin.

– Sellainen ajatus, ettei nyt tarvitsisi tehdä mitään – se ei kyllä ole totta. Hallituksella on erittäin suuret paineet, että työllisyysaste saadaan nostettua 75 prosenttiin ja 60 000 uutta työpaikkaa luotua.

Työttömyysturvan osalta valmistellaan yksilöllisen työnhaun malli.

Työministeri Timo Harakka (sd.)

Kansanedustaja Petri Honkonen (kesk.) puolestaan huomautti, etteivät viime hallituksen työllisyyskeinot olleet valmiita vielä ensimmäisenä syksynä.

– Nykyinen punamultahallitus on aivan aikataulussa. Se valmistelee uusia toimenpiteitä. Nyt on työttömyyden kova ydin jäljellä.

Lisäksi Honkonen muistutti, ettei leikkurien purkaminen tarkoita missään nimessä siirtymistä perustuloon, vaan työnhakuvelvoite säilyy edelleen osana työttömyysturvajärjestelmää.

Kokoomusedustajien ristiriitaiset puheenvuorot herättivät kummastusta suuressa salissa.

Vaikka aktiivimallin leikkurien myönteisiä työllisyysvaikutuksia ei ole pystytty todentamaan, kansanedustaja Terhi Koulumies peräänkuulutti hallitukselta korvaavia toimia työllisyyden edistämiseksi.

– Vai onko niitä korvaavia toimia edes tulossa? Hallituksen toistaiseksi julkistamat toimet ovat pelkkää näpertelyä.

Koulumies piikitteli hallitusta muun muassa menolisäyksistä ja verotuksen kiristämisestä.

– Pelkäänpä, että Rinteen pikavippihallitus ajaa Suomen vielä konkurssiin, Koulumies sivalsi.

Myös Ben Zyskowicz (kok.) piti hallituksen talouspolitiikkaa kestämättömänä.

– Aktiivimalli lisäsi kiistattomasti (työllisyys)palveluiden käyttämistä ja myös lisäsi työllisyyttä, vaikka määrän nousua ei ole pystytty numeroin arvioimaan, konkariedustaja tulkitsi.

Kansanedustaja Arto Satonen (kok.) suhtautui Zyskowiczin tavoin skeptisesti VATT:n raporttiin.

Hänen mukaansa leikkurit eivät kirittäneet pitkäaikaistyöttömiä työelämään, mutta se aktivoi ansiosidonnaisella päivärahalla eläviä.

– Mistä tämä johtuu: aktiivimallista, hyvästä taloustilanteesta vai talouspolitiikasta? Tämä on vähän sama kuin se, että johtuuko Huuhkajien menestys siitä, että valmennus on parantunut vai pelaajat kehittyneet. Sitä ei kukaan pysty sanoa tarkalleen.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.) tivasi hallitukselta, onko se hautaamassa oman työllisyystavoitteensa aktiivimallin leikkurien kanssa.

– Kevyet mullat aktiivimallille. Mutta onko lapsi menossa pesuveden mukana?

Ministeri Pekonen ihmetteli kokoomuksen vaatimuksia aktiivimallin leikkureita korvaavista työllisyystoimista.

– VATT:n raportissa ei ollut todennettuja numeroita työllisyysvaikutuksista. Tuntuu turhauttavalta väitellä eri keinojen vaikutuksista.

Työministeri Timo Harakka (sd.) puolestaan vakuutti, että hallitus pitää kiinni tavoitteestaan, jonka mukaan ensi vuoden budjettiriiheen menneessä on synnyttävä 30 000 uutta työpaikkaa.

– Työttömyysturvan osalta valmistellaan yksilöllisen työnhaun malli, joka on aktiivimallia oikeudenmukaisempi, mutta edelleen vaativa ja työntekijää seurauksen uhalla velvoittava.

Aktiivimallin leikkureiden purkaminen on ollut tärkeä tavoite etenkin vasemmistopuolueille, jotka kiihkeästi vaativat esityksen perumista viime vaalikaudella.

Tiistain lähetekeskustelun perusteella edes kokoomus ei enää tohdi puolustaa epäoikeudenmukaisena ja epätasa-arvoisena pidettyä mallia.

Silti vielä syyskuussa puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi Demokraatille , että aktiivimallin leikkuri kannustaa ja auttaa työttömiä työllistymään.