Liitoilta kova vastaisku: Suomen vienti jäihin kahdeksi viikoksi
Ammattiyhdistysliike ottaa kovat keinot käyttöön protestina hallituksen kaavailemiin työelämälainsäädännön muutoksiin, mutta rajun kiistan toinen osapuoli eli hallitus ei näytä taipumisen merkkejä.
Palkansaajakeskusjärjestö SAK ja osa sen jäsenliitoista ilmoittivat keskiviikkona aloittavansa tulevana maanantaina kahden viikon mittaiset poliittiset työtaistelutoimet. SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan toimet vaikuttavat muun muassa vientiin, tuontiin, logistiikkaan sekä tuotantolaitoksiin.
– Meillä on kompromissi- ja neuvotteluhalua. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että hallitus ei aio muuttaa omia esityksiään piiruakaan ainakaan palkansaajien suuntaan, Eloranta sanoi tiedotustilaisuudessa.
Toimilla vastustetaan Petteri Orpon (kok.) hallituksen kaavailemia muutoksia työelämälainsäädäntöön. Ay-liikkeen mukaan muutokset tarkoittavat merkittäviä heikennyksiä palkansaajien asemaan.
Työtaisteluidensa kohteeksi liitot ovat nyt ottaneet suuryritykset, joiden ay-liike katsoo olevan hallituksen lakihankkeiden taustalla. Lakot eivät tällä kertaa ulotu esimerkiksi julkiseen liikenteeseen tai varhaiskasvatukseen. Aiemmilla lakkokierroksilla lakot näillä aloilla ovat hankaloittaneet kansalaisten arkea tuntuvasti.
Lakkojen piirissä on yhteensä noin 7 000 työntekijää eli huomattavasti vähemmän kuin aiemmilla työtaistelukierroksilla.
– Aikaisemmin lakoissa mentiin leveämmällä rintamalla ja lyhyemmin. Nyt mennään kapeammalla kärjellä ja pidemmän aikaa, SAK:n Eloranta tiivisti taktiikan.
Lakossa ovat mukana muun muassa Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL. Niiden lakko pysäyttää Suomen viennin kahdeksi viikoksi.
– Näkemyksemme mukaan hallituksen suunnittelemien heikennysten taustalla ovat elinkeinoelämä ja suuryritykset. Lakkojen vaikutukset osuvat tällä kertaa enemmän sinne, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoi.
Ay-liikkeen mukaan lakot voidaan vielä perua, jos hallitus ryhtyy aitoihin neuvotteluihin työelämäuudistuksista palkansaajien kanssa. Pääministeri Orpo on kutsunut keskeiset työmarkkinatoimijat koolle ensi perjantaina.
– Olemme tarjonneet sovinnon kättä ja osoittaneet merkittävää kompromissihalua. Toivomme sitä nyt myös hallitukselta, jottei tämä hankala tilanne kärjistyisi entisestään. Pallo on todellakin viime kädessä pääministerillä, Eloranta sanoi.
Ay-liikkeen järeät toimet eivät kuitenkaan näytä horjuttavan hallitusta. Työministeri Arto Satonen (kok.) sanoi keskiviikkona uusien lakkojen vahvistaneen käsitystä siitä, että poliittisille lakoille tarvitaan pelisäännöt.
– Ei voi olla niin, että meillä ei ole varmuutta siitä, toimiiko meidän tuonti ja vienti. – – On itsestään selvää, että tätä järjestelmää pitää uudistaa, hän sanoi toimittajille eduskunnassa.
Satosen mukaan hallitus on sitoutunut työllisyystavoitteen toteuttamiseen ja se vaatii niitä työelämän uudistuksia, joita hallitus on nyt tekemässä.
– Tämä iso kuva ei tästä liiku mihinkään, hän sanoi.
Myös Orpo totesi liittojen osoittavan lakoillaan tarpeen poliittisten lakkojen rajoittamiselle. Hän kommentoi asiaa avustajansa kautta STT:lle lähettämällään viestillä. Orpo kirjoitti, että lakkoilmoitus on ikävä uutinen, eivätkä asiat lakoilla ratkea.
Orpo huomautti, että hallitus sai vähän aikaa sitten eduskunnan luottamuksen työmarkkinatoimia koskevan välikysymyksen yhteydessä.
– Työmarkkinauudistuksille on eduskunnan enemmistön tuki.