Ahdistusta ja itsetuhoista puhetta – näin korona-ajan pitkittyminen on näkynyt lasten auttavassa chatissa

Lapset

Ahdistus on tällä hetkellä 7–12-vuotiaiden lasten yleisin syy ottaa yhteyttä SOS-Lapsikylän Apuu-chattiin.

Turvattomille alakoululaisille tarkoitetun chatin projektipäällikkö Johanna Virtanen kertoo, että yhteydenotoissa näkyvät selvästi pitkittyneen korona-ajan vaikutukset.

Avuntarve on kärjistynyt.

– Korona-aika on muuttanut lasten elämää monessa suhteessa. Se kuuluu epämääräisenä ahdistuksena ja itsetuhoisena puheena. Myöskään kotiväkivallan kasvu ei voi olla vaikuttamatta lapsiin. Ahdistus kertoo siitä, että lasten elämässä on paljon painolastia, Virtanen kuvaa tiedotteessa.

Myös pitkät tauot lasten harrastustoiminnassa näkyvät yhteydenotoissa. Harrastusohjaajat ovat saattaneet olla lapselle tärkeitä ja luotettavia henkilöitä.

Alkuvuonna 2021 chatin kautta on tehty jo kymmenen lastensuojelu- tai rikosilmoitusta.

Ilmoituksissa korostuvat perheväkivaltatilanteet ja lapsen oma itsetuhoinen käytös. Virtasen mukaan ilmoituksia tehtäisiin enemmänkin, mutta kaikki lapset eivät aina anna yhteystietojaan niitä varten.

– Apuu-chat perustuu siihen, että lapset voivat ottaa yhteyttä ja saada apua anonyymisti.

Lapsi voi olla yhteydessä Apuu-chattiin, kun hänellä on huolia ja murheita, turvattomuutta, pelkoa tai hätää. Chatissa luotettava lastensuojeluun perehtynyt päivystäjä juttelee lapsen kanssa, tekee yhdessä suunnitelman tilanteen helpottamiseksi ja auttaa löytämään tarvittaessa myös muuta apua.

Vapun 2020 jälkeen chattiin on otettu yhteyttä jo 14 500 kertaa.