Tytti Määttä:

Käyttäydytkö netissä siivosti?

Blogi

Nettikiusaamisen kohteeksi voi joutua sosiaalisen median kanavissa, mobiilisovelluksissa tai vaikka lehtien kommentointipalstoilla.

Kiusaaminen voi tapahtua omalla nimellä tai anonyymisti. Kiusaaminen aiheuttaa kohteelle pahaa mieltä ja pahimmissa tapauksissa tilanne voi muuttua hyvin piinavaksi ja painostavaksi.

Tällä viikolla törmäsin netissä viesteihin, jotka oli tarkoitettu satuttamaan ja aiheuttamaan pahaa mieltä minussa.

Vaikka ymmärrän, että anonyymit kirjoittelijat purkavat vain pahaa oloaan, se sai minut pohtimaan nettikiusaaminen vaikutuksia niin lapsiin ja nuoriin kuin meihin aikuisiin.

Lapsi ja nuori haluaa tulla hyväksytyksi. Oman itsetunto rakentuu joka päivä erilaissa tilanteissa. Olemme erilaisia ja niin on kasvaminen ja itsetunnon rakentuminenkin.

Yksilöllistä on myös rohkeus ja kyky olla välittämättä ikävistä kommenteista vaikka omiin vaatteisiin ja ulkoisiin ominaisuuksiin liittyen.

Monen lapsen ja nuoren kasvuun liittyy sosiaalisen median ja erilaisten nettisovellusten käyttö.

Kuvat ja videot ovat yhä isommassa roolissa netissä: Kuinka moni kuvastani tykkää tai miten niitä kommentoidaan.

Kiusaaminen voi olla myös näkymättömäksi tekemistä. Porukalla sovitaan, että tuon kuvista ei tässä koulussa tykätä tai että jätetään pikaviestiryhmien ulkopuolelle.

Kiusaamiseen puuttuminen ja lasten ja nuorten mahdollisuus elää ilman kiusaamista on yksi lapsiystävällisen yhteiskunnan tunnusmerkeistä.

Nettikiusaamista ei pidä koskaan hyväksyä ja meidän tulee kannustaa lapsia ja nuoria kertomaan netissä tapahtuvasta kiusaamisesta. Kannattaa myös opettaa suojaamaan itseään kiusaajilta.

Tärkeää on, että vanhemmat ovat kiinnostuneita mitä netissä tapahtuu ja millaisissa ryhmissä lapsi ja nuori netissä liikkuu.

Aikuiset näyttävät nettikäyttäytymisessä esimerkkiä myös lapsille ja nuorille. Omaan tapaan keskustella sosiaalisessa mediassa kannattaa kiinnittää huomiota.

Normaalit elämän pelisäännöt kuten toisen kunnioittaminen ja arvostaminen pitäisi olla aivan yhtä luontevaa netissä kuin kasvokkain kohtaamisessa.

Ulkonäköön liittyviä myönteisiä kommentteja voi sanoa fiksusti ja toista kunnioittaen.

Ylipäätään asiassa pysyminen on järkevää. Joskus kannattaa vaikka lukea omakin kommentti ääneen ennen lähetä painikkeen painamista ja miettiä, sanoisinko tätä toiselle muiden kuulleen.

Olen huolissani siitä, kuka uskaltaa enää lähteä yhteiskunnallisiin tehtäviin.

Sanotaan, että politiikassa tarvitsee pärjätäkseen nykyään paksua nahkaa. Mitä näkyvämmälle paikalle politiikassa nousee, sitä paksumpaa.

Myös kuntatasolla erilaisilla keskustelupalstoilla trollaavat kiusaajat ja maalittajat ovat arkipäivää.

Keskustelu voi vaikuttaa oman kunnan sisäiseen päätöksentekoon ja ihmisten haluun lähteä mukaan kunnallispolitiikkaan.

Moni hyvä tyyppi jää pois politiikasta tai ei lähde lainkaan mukaan. Sinäkin voit asiaan vaikuttaa. Älä ole nettikiusaaja.

Tytti Määttä Tytti Määttä on Kuhmon kaupunginjohtaja.