Sopimattomia kysymyksiä
Kreikan tukipaketteja markkinoitiin kansalaisille kreikkalaisten auttamisena. Miksi niillä pelastettiinkin keskieurooppalaiset pankit?
Miksi Kreikan velkoja ei haluta leikata, vaikka on selvää, että maa ei voi niitä maksaa? Ja vaikka Kreikan velkoja käytännössä leikataankin, miksi sitä ei sanota velkojen leikkaamiseksi?
Eurooppalaiset poliitikot vakuuttavat, kuinka tärkeää on pitää kansainvälisistä sopimuksista kiinni ja auttaa pakolaisia. Miksi samaan aikaan yritetään tukkia reitit, että turvapaikanhakijat eivät pääsisi Eurooppaan asti?
Poliitikot sanovat myös, että pakolaisia tulisi auttaa ensisijaisesti lähtömaissa. Miksi he samalla leikkaavat kehitysapua?
Miksi iso osa niistäkin ihmisistä, jotka ovat huolissaan ympäristön tilasta, luonnonvarojen riittävyydestä ja ilmastonmuutoksesta, keskittyy vaatimaan yhteiskunnalta tiukempia toimenpiteitä, mutta ei itse muuta käyttäytymistään ekologisemmaksi?
Ja miksi iso osa niistä ihmisistä, jotka ovat huolissaan hyvinvointivaltion tulevaisuudesta, tekee kaikkensa maksaakseen mahdollisimman vähän veroja?
Valtiontalouden alijäämä on viitisen miljardia euroa. Joidenkin arvioiden mukaan alkoholinkäytön aiheuttamat kulut ovat vielä suuremmat. Miksi näitä lukuja rinnastetaan kovin harvoin?
Veronkierto maksaa pelkästään Euroopan unionille arviolta 1 000 miljardia euroa vuodessa. Onko veroparatiisien toimintaan oikeasti niin mahdotonta puuttua kuin päättäjät antavat ymmärtää?
Yhdysvaltain ja EU:n sotilasbudjetit ovat yhteensä noin 800 miljardia euroa vuodessa. Sveitsi käyttää puolustukseensa vaivaiset viisi miljardia, Panaman kaltaiset valtiot vielä paljon vähemmän. Alkaisivatko pikkumaat todella pullikoida vastaan, jos veronkiertoa alettaisiin suitsia esimerkiksi talouspakotteilla?
Kun Venäjä hyökkäsi laittomasti Ukrainaan, moni vaati tiukkoja pakotteita. Oli annettava selvä signaali siitä, että kansainvälistä oikeutta ei sovi noin vain loukata. Miksi pakotteista ei puhuttu silloin, kun Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin?
Moni vastustaa yrityspomojen isoja palkkoja. Kun jotkut yritykset sitten alkoivat talkoisiin ja leikkasivat sikariportaan liksoja, miksi samat ihmiset aloittivat metelin siitä, kuinka paljon verotulot tämän takia pienenevät?
Miksi jokaista tienattua euroa ei voisi verottaa samalla progressiivisella asteikolla, riippumatta siitä, onko raha palkkaa, pääomatuloa, lapsilisää tai vaikka perintöä?
Miksi hollantilaisen säätiön omistukseen verotussyistä siirretty huonekaluyhtiö voi hyödyntää markkinoinnissaan ”ruotsalaisuuttaan” ilman, että kukaan älähtää? Entä miksi saksalainen valintamyymälä myy Suomessa ulkomaalaista lihaa Suomen lipulla merkittynä?
Perussuomalaiset uhosivat poistavansa autoveron. Toisin kävi, veroa vain hieman kevennettiin. Kuuluisiko kansalaisten olla perussuomalaisille vihaisia siksi, että nämä eivät pitäneet lupaustaan, vai siksi, että autoveron leikkaamiseen ei tässä taloustilanteessa olisi varaa?
Kysyn vain, vastata en osaa.