Pitkäjänteistä perhepolitiikkaa
”Keskustalainen perhepolitiikka on jähmettynyt kotihoidontuen puolustamiseksi.”
Pötyä!
Kotihoidontukea on syytäkin puolustaa, mutta kyllä keskustalainen perhepolitiikka on paljon muutakin.
”Onnistunut perhepolitiikka on hyvää talouspolitiikkaa”, kirjoitti keskustanaisten puheenjohtaja Elsi Katainen järjestönsä äsken ilmestyneen 75-vuotisjuhlajulkaisun saatesanoissa.
Juuri näin.
Koko yhteiskunta hyötyy siitä, että erilaisia perheitä tuetaan eri tavoin – niiden omista lähtökohdista ja niiden omia valintoja kunnioittaen.
Keskustanaisten pitkäaikainen tavoite toteutui, kun hallitukseen nimettiin perhe- ja peruspalveluministeri. Siihen sisältyy lupaus, että asioita katsotaan perheiden kannalta.
Se on tärkeä lupaus, kun muistetaan, että 90-luvun lamasta alkaen perhe-etuuksista on jouduttu käymään jatkuvaa kädenvääntöä: Leikataanko? Kuinka paljon leikataan?
”Sipilän hallitus ei ole kyennyt alamäkeä korjaamaan”, sanoo entinen lapsiasiainvaltuutettu Maria Kaisa Aula suoraan edellä mainitussa juhlakirjassa.
Hän antaa kuitenkin kiitosta hallituksen kärkihankkeelle, jossa haetaan suunnanmuutosta lasten ja perheiden palveluiden kokonaisuuteen ja parempaa yhteistyötä eri tahojen välille.
Tuleva perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko torppasi jo selkeästi ehdotuksen, jonka mukaan kotihoidontuen pikaisella lakkauttamisella voitaisiin näppärästi rahoittaa pidemmät perhevapaat työssäkäyville isille ja äideille.
Perhevapaita pitää kehittää ja isien osallistumista tukea, mutta päätökset on valmisteltava kunnolla ja asioita katsottava useammasta näkökulmasta. Niin syntyy paras lopputulos.
Saarikko oli keskeisesti mukana, kun keskustan perhepoliittista ohjelmaa laadittiin. Sitä ei jätetty vain naisjärjestön harteille, vaan valmistelu aloitettiin nuorisojärjestön voimin. Myös nuorten naisten Kerttu-verkosto osallistui työhön aktiivisesti.
Näin saatiin luonnos, jota koko puolueväki pääsi kommentoimaan ja josta lopulta jalostui ohjelma, jota ulkopuolisetkin kehuivat.
Kevään 2015 vaaliristeilyllä panelikeskusteluun osallistunut Monimuotoiset perheet -verkoston projektipäällikkö Anna Moring kiitteli linjauksia, joissa hänen mielestään ”paremmin kuin yhdenkään muun puolueen ohjelmassa” otettiin esiin perheiden erilaisuus ja monimuotoisuus.
Hän nosti erityisesti esiin kohdan, jossa todetaan, että politiikan tehtävä ei ole määrittää hyvää mallia ja muotoa perheelle, vaan tarjota paras mahdollinen tuki erilaisissa elämäntilanteissa olevien perheiden pärjäämiselle ja lapsen edun toteutumiselle.
Kannattaa huomata, että´”monimuotoisuus” sisältää kaikki perheet: ne, joissa on kaksi äitiä ja myös ne, joissa on kaksikymmentä lasta.
Ja kannattaa muistaa, että tilastojen mukaan joka kymmenes lapsi elää köyhässä perheessä. Köyhyys keskittyy yksinhuoltajaperheisiin, monilapsisiin perheisiin ja perheisiin, joissa on alle 3-vuotiaita lapsia.