Koronalla ei ole rajoja

Toimittajalta

Maailmasta on tullut entistä haavoittuvaisempi. Jos jossakin menee pahasti pieleen, vaikutukset heijastuvat pahimmassa tapauksessa ympäri maailmaa.

Kun finanssikriisi otti ensiaskeleita Yhdysvalloissa vuonna 2008, Suomessa ajateltiin yleisesti, että se ei näy meillä millään tavalla. Tätä näkemystä vahvistivat myös monet päättäjät silloisen pääministerin Jyrki Kataisen (kok.) johdolla.

Toisin kävi. Finanssikriisi suisti Suomen ennennäkemättömään talouskurjimukseen. Bruttokansantuote tipahti vuonna 2009 yli kahdeksalla prosentilla. Kriisin vaikutukset olivat vientivetoisen maan talouteen erittäin rajut ja ne kestivät pitkään.

Kiinasta levinnyt koronavirusepidemia toistaa samaa kaavaa kuin finanssikriisi. Harva uskoi, että koronan vaikutukset tuntuvat Euroopassa. Vielä harvempi pelkäsi, että koronaepidemia leviäisi Suomeen asti.

Asiantuntijat vahvistivat kansalaisten mielialoja. ”Ei syytä huoleen” -lausunnot kaikuivat otolliseen maaperään.

Pieleen meni. Vaikka jälkiviisaus onkin kaikista viisauden lajeista se ikävin, on reilua tunnustaa, että ennustukset eivät osuneet lankulle. Korona tuli ja lamautti Suomen tavalla, jota ei ole nähty sitten toisen maailmansodan.

Suomi pysähtyi, ja ihmiset vetäytyivät koteihinsa. Koulut suljettiin. Rajat laitettiin kiinni. Yleisötilaisuudet peruttiin. Kansalaisia kehotettiin välttämään ylimääräisiä sosiaalisia kontakteja.

Suurin osa suomalaisista teki niin kuin toivottiin. Osa jatkoi kuin mitään ei olisi tapahtunut. Myös asiantuntijat olivat erimielisiä. Jotkut vaativat kovia toimia, toiset taas vähättelivät koronaviruksen vakavuutta.

Tavallisen kansalaisen on vaikea päätellä, mikä on oikein ja mikä väärin, jos tiedot ovat ristiriitaisia. Nykyisillä sukupolvilla ei ole myöskään aikaisempaa kokemusta näin vaarallisista epidemioista. Siksi niihin on vaikea suhtautua riittävällä vakavuudella.

Myös oma suhtautumiseni koronaan on muuttunut viimeisten viikkojen aikana. Uutiskuvat ja tiedot Italiasta ja Espanjasta eivät ole jättäneet mitään epäilyjen varaan.

Ymmärrystä ovat lisänneet myös Koillis-Ranskassa asuvan siskon perheen kokemukset. Siellä urheiluharrastukset ja koulut laitettiin kiinni noin pari viikkoa ennen Suomea.

Nyt alueella on ulkonaliikkumiskielto. Kauppaan, töihin ja apteekkiin pääsee vain tulostetulla ja allekirjoitetulla lupalapulla. Jos liikkeellä on väärillä tiedoilla tai ilman lupalappua, saa 135 euron sakon.

Sakkoja oikeasti myös annetaan, sillä poliisit valvovat kansalaisten liikkumista kaduilla ja kaupoissa. Kaupunginsairaalan parkkipaikalle on rakennettu teltoista jättimäinen sairaala.

Korona näkyy myös paikallisessa lehdessä karulla tavalla. Kun lehdessä on kuolinilmoituksia yleensä enintään kaksi sivua, nyt sivuja on ollut 14. Virus tappaa niin ikäihmisiä kuin työikäisiäkin.

Jotta Suomessa ei ajauduta yhtä pahaan tilanteeseen kuin esimerkiksi Ranskassa, viranomaisten ohjeita on syytä noudattaa huolellisesti. Suomea ei pelasta enää se, että olemme syrjässä ja väkeä on vähemmän. Olemme muun maailman kanssa samassa veneessä – halusimmepa sitä tai emme.

Juha Määttä Päätoimittaja