Ylisukupolvinen säästöhaaste
On varauduttava ankeaan talveen, varoittelevat viranomaiset. Paitsi että energia ja elintarvikkeet maksavat paljon, niistä saattaa tulla puutetta. Ruoka ei varmastikaan lopu, mutta kaikkea ei välttämättä ole entiseen tapaan tarjolla. Olemme tottuneet niin hyvään.
Energiarintamalta on tosin saatu kaikenmaailman kaasuputkivuotojen lisäksi myös hyviä uutisia. Pidämme jokainen vielä peukaloita pystyssä, jotta ydinvoimalamme toimisivat tehokkaasti talven tullen.
Polttoaineiden hinta on tällä hetkellä hieman laskenut. Mainio uutinen on myös se, että ihmiset ovat heränneet ruususenunestaan saadessaan suurempia sähkölaskuja ja tankatessaan kulkupelejään ennätyskorkein hinnoin.
Mielessä on useimmilla pyörinyt Mauno Koiviston kuuluisa tuumailu: ”Tarttis tehrä jottain”.
Huonoin tilanne on alkutuotannossa. Eläimet on ruokittava, lehmät lypsettävä, tuotantolaitosten lämmitysten ja ilmastointien on toimittava. Uusien tuotantotilojen automatiikat vaativat sähköä ja tietoverkkojen toimivuutta. Viljaa on kuivattava ja säilytettävä ja sitä on kuljetettava.
Tulevan vuoden huomattavasti kallistuneisiin tuotantopanoksiin pitäisi riittää rahaa, ja edellisten vuosien tulos on saattanut jäädä miinukselle. Usko tulevaan täytyisi pystyä säilyttämään, mutta tiukilla se varmasti on.
Kuluttajat ovat vähentäneet jo sähkönkäyttöään, ja etenkin teollisuus on alkanut hyödyntää paremmin halvemman sähkön aikaa. Yhteisymmärrystä ja sujuvaa yhteispeliä tarvitaankin.
Hyvä ohjenuora sähkön säästössä, kuten muussakin kulutuksessa, voisi meillä jokaisella olla, että osta vain sitä, mitä ilman et tule toimeen. On paljon ”hömppää”, josta kannattaa pyrkiä irti omaehtoisesti, ennen kuin ehkä tuleekin pakko.
Maakuntalehdessä on pohdittu jalkapallokentän talvilämmitystä. Urheilu-uutisissa kerrottiin monen jäähalliyhtiön olevan ongelmissa talven tullen. Sama koskenee monia uimahallejakin.
Lämmitettävät ulkopallokentät tai pikkukuntien jää- ja uimahallit ovat 2000-luvun tuotteita. On hyvä muistaa, että edellinen sukupolvi potki palloa ulkona läpi vuoden, jos halusi sitä pelata.
Luisteltiin ja pelattiin jääpelejä silloin, kun oli luonnonjäitä tai pakkasta ulkokentän jäädyttämiseen. Ja uitiin kun tarjettiin luonnonvesissä pulikoida.
Joka urheilu- ja liikuntalajille ja pelille ei ehkä ensi talvena voida tai pystytä tiloja tarjoamaan, mutta siitä huolimatta on kymmeniä eri sisä- ja ulkoliikuntamuotoja, joita voimme harrastaa.
Pandemia-aika vähensi joukkoliikennettä ilmeisesti kaikkialla. On tärkeätä tässä tilanteessa parantaa juna-, bussi- ja osin jopa lentoyhteyksiä eri puolella Suomea. Viime vuosien käsittämätön hullutus, sähköpotkulautailu, on ensimmäinen poistettava kulkumuoto. Vai mitä etuja sillä on saavutettu?
On hienoa huomata, että me suomalaiset olemme varautumisen mestareita. Uskon, että olemme myös yhtenäinen kansa, jonka rivit pysyvät tiiviinä. ”Kaveria ei jätetä” ja – Juha Sipilän sanoin – ”Tästäkin selvitään!”