Ikäsyrjintä työmarkkinoilla kasvattaa osaamisvajetta
Yrittäjä Reetta Rajala sai kuusinumeroisen määrän lukijoita taannoin Linkedin-postauksellaan, joka kertoi ikäsyrjinnästä työnhaussa. Työpaikoille aktiivisesti osaajia välittävä henkilö oli keskustelussa suoraan ilmoittanut, että Rajala on liian vanha toimitusjohtajan paikalle, jota headhunter oli täyttämässä.
Rajala oli saamastaan vastauksesta ällistynyt. Linkedin-postaukseen tulvi viestejä ihmisiltä, jotka yli 50-vuotiaina ovat kokeneet työllistymisen todella vaikeana.
Rajala katsoo ikäsyrjinnän olevan ”supisuomalainen ilmiö”, jollaista muualla maailmassa ei tunneta. Suomessa tosin 81-vuotiaan Joe Bidenin ehdokkuutta Yhdysvaltain ensi syksyn presidentinvaaleissa kummastelemme; Suomen pitkäaikainen presidentti Urho Kekkonen joutui luopumaan tehtävästä tuon ikäisenä vuonna 1982, oltuaan virassa 25 vuotta.
Osa meistä suomalaisista olisi ollut valmis jatkamaan Sauli Niinistön presidenttiyttä kolmannelle kaudelle: Niinistö on nyt 75-vuotias. Naapurin yksinvaltiaspresidentti Putiniin, 71 vuotta, ei ensimmäisenä liitetä adjektiivia ”vanha”. Kaikkea muuta, sillä huhujen mukaan hänellä on uusi rakastajatarkin!
Suomessa on monella alalla pulaa työntekijöistä. Nykyihmiset ovat myös pitkään hyväkuntoisia, joten yrittäjänä toimiva Rajala katsookin 60-vuotiaiden ihmisten olevan kuin 40-vuotiaat aiemmin. Heillä on hyvä fyysinen kunto, he sopeutuvat hyvin uusiin olosuhteisiin ja oppivat uutta.
Samaan aikaan, kun Suomessa sanotaan olevan osaajavaje, ihmisiä voidaan iän perusteella jättää sivuun työmarkkinoilta.
Johtajuuskehittäjä ja uraohjaaja Tiina Parikka on tavannut monia yli 50-vuotiaita, joille on aiemmin työpaikka löytynyt ilman hakumenettelyä, mutta jotka nyt ikänsä vuoksi eivät enää saa edes kutsua työhaastatteluihin.
Satoja työnhakuja tehtyään korkeasti koulutetut ja vaativissa tehtävissä työskennelleet ihmiset saavat kokea syrjäytyneensä työnhaussa. Samaan aikaan, kun Suomessa sanotaan olevan osaajavaje, ihmisiä voidaan iän perusteella jättää sivuun työmarkkinoilta.
Tiina Parikka näkee yli 50-vuotiaissa työnhakijoissa myös monia hyviä puolia nuorempiin verrattuna. Iäkkäämmät ihmiset ovat hyvin sitoutuneita työhönsä, eivätkä välttämättä vaadi korkeita palkkoja.
Jatkuva uusien työntekijöiden rekrytointi on yrityksille kallista, ja vanhemmilla työntekijöillä on yleensä kokemuksen kautta monipuolista osaamista ja laajat valmiit yhteistyöverkostot.
Ikä, samoin kuin moni muu henkilöön liittyvä syy, on laissa kielletty syrjintäperuste. Laista huolimatta tiedämme, että myös sukupuoleen, alkuperään, politiikkaan tai uskontoon liittyen tapahtuu syrjintää työmarkkinoilla.
Voi myös pohtia, onko hallituksen ehdottama vientiteollisuuden palkankorotuksiin nojaava malli syrjivä.
Voidaanko vaikkapa hoitajien ja opettajien palkankorotusten taso sitoa teknisten alojen palkkaratkaisuihin? Jos näin toimitaan, olisi reilua, että korotukset tehtäisiin euroina eikä prosentteina.