Mustikkaa vietiin viime vuonna ennätysmäärä
Viime vuonna saatiin ennätyksellinen mustikkasato, vaikka alkukesän kylmyys viivästyttikin marjojen kypsymistä, kertoo Maaseutuvirasto.
Kaiken kaikkiaan mustikkaa kerättiin myyntiin 7,2 miljoonaa kiloa, joka on yli miljoona kiloa enemmän kuin edellisenä vuonna. Puolet koko mustikkasadosta poimittiin Itä-Suomessa.
Mustikkasadosta riitti vientiinkin ennätysmäärä, 5,6 miljoonaa kiloa. Tärkeimmät mustikan vientimaat olivat Ruotsi ja Kiina.
Mustikkaa myös tuotiin maahan 2,2 miljoonaa kiloa, josta valtaosa tuli Ruotsista.
Myös puolukkaa tuli myyntiin runsaasti, lähes 10 miljoonaa kiloa. Määrä oli yli kolminkertainen edellisen vuoden heikkoon satoon verrattuna. Parhaat puolukkamaastot olivat Länsi-Suomen alueella.
Lakkasato oli keskinkertainen ja myyntiin lakkaa poimittiin 160 000 kiloa. Muita luonnonmarjoja kerättiin myyntiin vähäisiä määriä. Karpaloita poimittiin 23 000 kiloa.
Luonnonmarjojen poiminta tuotti tuloja yhteensä 21,5 miljoonaa euroa. Itä-Suomen osuus poimintatulosta oli 38 prosenttia, Länsi-Suomen 35 prosenttia, Oulun seudun 16 prosenttia ja Lapin 11 prosenttia.
Marjakaupan ykkönen oli puolukka 10,3 miljoonan euron poimintatulolla.
Ulkomaiset poimijat keräsivät 86 prosenttia myyntiin tulleista luonnonmarjoista. Heidän panoksensa marjojen keräämisessä on merkittävä, sillä Maaseutuviraston mukaan kotimaisia myyntipoimijoita ei ole tarpeeksi tällaisten myyntimäärien saamiseksi.
Luonnonsienisato oli viime vuonna erittäin heikko. Vientisienenä tärkeää herkkutattia tuli myyntiin vain 62 000 kiloa, joka on alle viidesosa vuoden 2014 sadosta. Herkkutatin satokausi oli lyhyt, vain 2–3 viikkoa.
Tärkeintä suolattavaa sientä, haaparouskua poimittiin myyntiin vain 68 000 kiloa. Kangasrouskumäärä jäi 9 000 kiloon. Kantarelli oli hyvälaatuista, mutta sato jäi vähäiseksi. Suppilovahveroa esiintyi vasta myöhään syksyllä.
Keväistä korvasientä tuli myyntiin 12 000 kiloa. Luonnonsienistä kertyi poimintatuloa vain 400 000 euroa, josta Itä-Suomen osuus oli 78 prosenttia.