Turvallisuus ja työllisyys tärkeintä
Onko maailma tullut hulluksi? Miten Suomi pidetään turvassa?
Nämä kysymykset ovat kesälomasta huolimatta olleet todennäköisesti itse kunkin mielessä, kun uutisia ovat hallinneet raa’at terrori-iskut, järjettömät väkivallanteot sekä Turkin verinen vallankaappausyritys sitä seuranneine tapahtumineen.
Usein sanotaan, että pelolle ei pidä antaa valtaa. Ei pidä, mutta tosiasiat on tunnustettava. Maailmalla on vaaransa eikä suomalaistenkaan turvallisuus ole itsestäänselvyys.
Suomi pidetään kestävimmin turvassa, kun harjoitamme viisasta ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ja laitamme Suomen kuntoon.
Maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikka on pitkään perustunut sotilaalliseen liittoutumattomuuteen, kansainväliseen yhteistyöhön, hyviin kahdenvälisiin suhteisiin joka ilmansuuntaan ja uskottavaan puolustukseen.
Tätä yhdessä sovittua linjaa kannattaa noudattaa myös tulevaisuudessa. Tärkeintä on vakauden ylläpitäminen Suomen lähialueilla. Meidän on toimittava lännen ja Venäjän vastakkainasettelun lieventämiseksi ja vuoropuhelun lisäämiseksi.
Terrorismin torjuminen edellyttää lisää yhteistyötä EU:ssa ja laajemminkin. Keskeistä on toimiva tiedustelu ja tietojenvaihto.
Pidemmällä aikavälillä ratkaisevaa on kuitenkin saada tilanne Lähi-idässä, ennen muuta Syyriassa ja Irakissa rauhoittumaan. Täällä kotimaassa meidän on huolehdittava poliisin ja muiden turvallisuudesta vastaavien viranomaisten riittävistä voimavaroista.
Suomen kuntoon laittamisessa ykkösasia on ilman muuta työllisyyden parantaminen, jotta voimme myös tulevaisuudessa turvata palvelut koko maassa ja pitää huolta yhteiskuntamme heikompiosaisista.
Pitkien neuvottelujen jälkeen hyväksytty yhteiskuntasopimus luo sille edellytykset. Jos sopimuksen kattavuutta saadaan ennen hallituksen budjettiriihtä parannettua 90 prosenttiin, toteutamme yli puolen miljardin euron veronalennukset. Ne olisivat tuntuva piristysruiske Suomen taloudelle. Toivottavasti vielä meneillään olevissa liittojen neuvotteluissa päästään tulokseen.
Hallitus päättää budjettiriihessä myös työllisyyspaketista. Keskustan tavoite on saada aikaan ratkaisuja, joilla vauhditetaan investointeja Suomessa ja Suomeen, parannetaan pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä sekä helpotetaan ihmisten työllistämistä ja työllistymistä. Olemme myös valmiita aikaistamaan sovittuja tie- ja muita liikennehankkeita, jos työllisyyden parantaminen sitä edellyttää.
Valtiontalouden säästöt tälle vaalikaudelle on sovittu. Budjettiriihessä päätetään säästöjen toteuttamisesta. Säästöjä ei kukaan tee mielellään, mutta Suomen velkaantuminen on saatava vihdoin päättymään. Siihen Keskusta on sitoutunut.
Mikäli taloudessa on yhtään liikkumavaraa tai jos budjetin sisällä tehdään uudelleenkohdennuksia, voimavaroja on kohdennettava yhteiskuntamme heikompiosaisten aseman parantamiseen. Syksyllä on myös sovittava lisätoimista maatalouden vaikean tilanteen helpottamiseksi.
Sosiaali- ja terveyspalvelujen ja maakuntauudistuksen lakiluonnokset lähtevät pian laajalle lausuntokierrokselle. Se kannattaa ottaa tosissaan.
Uudistuksilla voidaan turvata ihmisten palvelut kuhunkin maakuntaan sopivalla tavalla, lisätä kansanvaltaa ja vähentää tuntuvasti byrokratiaa. Ne myös mahdollistavat koko Suomen tasapainoisen kehittämisen kokonaan uudelta pohjalta, kun päätösvalta on maakunnilla itsellään.
Edessä on työntäyteinen syksy. Myönteistä on, että Suomen ja suomalaisten turvallisuus, työllisyys ja hyvinvointi ovat pitkälti omissa käsissämme.
Kirjoittaja on keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja