Lotot, hedelmäpelit ja ravit
Valtakunnassa tapahtuu nyt paljon ja suurta.
Siksi melkein jalkoihin on jäänyt eräs merkittävä poliittinen linjaus, joka toisena maailman aikana olisi puhututtanut paljon.
Peliyhteisöjen yhdistäminen uudeksi yhtiöksi on porissut pinnan alla jo vuosia, ja nyt siitä tulee totta.
Muodostumassa on miljardiluokan valtionyhtiö valtioneuvoston kanslian omistajaohjausyksikön alaisuuteen.
Kaikkien suomalaisten tuntemat Veikkaus, RAY ja Fintoto muodostavat uuden yhteisen peliyhtiön ensi vuoden alusta alkaen.
Näin päätti Sipilän hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta viime syksynä.
Taustalla on parlamentaarinen yksimielinen näkemys, joka valmistui viime hallituskauden loppupuolella. Laki on lähdössä lausunnolle lähiaikoina.
Veikkaus tunnetaan lotosta, RAY hedelmäpeleistä ja kultajaskoista ja Fintoto ravi-illoista.
Tuttujen pelien ohella moni suomalainen mieltää pelaamisen hyvän tekemiseksi.
Viime vuonna yksin RAY jakoi tuloksestaan historian parhaan potin, 315 miljoonaa noin 1 600 kansalaisjärjestön käyttöön.
Yhtiöiden brändi nojaa vahvasti voitonjakoon sote-järjestöille, nuorisolle, liikunnalle, tieteelle, taiteelle ja kulttuurille sekä hevosalan kehittämiselle.
RAY:n tunnuslause ”Hyvän tahdon pelejä” on mielikuva, jonka moni suomalainen allekirjoittaa.
Suomessa on pelimonopoli, jolla on EU:n hyväksyntä.
Rahapelaamista säädellään kaikkialla Euroopassa, ja Suomen malli on yksi monista tavoista säädellä.
Sääntelyä ei EU-pöydissä perustella yhteisöjen tulonjaon kohteilla, vaan pelihaittojen torjunnalla ja alaikäisten suojelemisella uhkapelaamiselta.
Kaikki peliyhtiön toimintaan liittyvä on tarkasti arpajaislain säätelemää, aina mainontaa myöten.
Nykyisten suomalaisyhteisöjen päällekkäisyys on aiheuttanut tässä erityistä haittaa. Siksi uuden yhtiön tärkein vahvuus liittyy raja-aitojen kaatamiseen pelikentältä.
Nettipelien ja kovan kansainvälisen kilpailun todellisuudessa suomalaiset peliyhteisöt eivät kilpaile keskenään, vaan suuria globaaleja pelijättejä vastaan.
Edunsaajien, kuten kulttuuritoimijoiden tai lapsi- ja vammaisjärjestöjen kannalta ei ole yhdentekevä juttu, pelaako suomalainen pokerihai nettirahansa maltalaisen nettikasinon vai suomalaisen peliyhtiön tilille.
Aidat eivät kuitenkaan kaadu jakokentällä, vaan maalit on tarkkaan asetettu paikoilleen.
Lakiin kirjataan jakosuhde, jonka mukaan uuden yhtiön tuotosta 53 prosenttia kuuluu Veikkauksen nykyisille edunsaajille, 43 prosenttia RAY:n sote-toimijoille ja 4 prosenttia hevosalalle.
Tämä on ollut rauhoittava tieto erityisesti sote-järjestöjen kentällä, jossa tuleva muutos on aiheuttanut levottomuutta.
Moni on pelännyt, tuleeko maan hiljaisia edustava sote-kenttä mediaseksikkäämpien jalkapalloliigojen tai Suomi-elokuvien tallomaksi.
Tämän jakosuhde on nyt estämässä. Parhaimmillaan yksittäisen kansalaisjärjestön vapaaehtoistoimija ei edes tiedä, että peliyhtiöt ovat yhdistyneet. Niin ennallaan kaiken pitäisi sillä puolella jatkua.
Itse suhtaudun fuusioon avoimin ja vähitellen myös innostunein mielin.
Haluan, että uudesta peliyhtiöstä tulee kansainvälisesti kilpailukykyinen toimija, joka tunnistaa suomalaisittain ainutlaatuisen yhteiskunnallisen tehtävänsä.
Kirjoittaja on keskustan varapuheenjohtaja ja RAY:n hallituksen jäsen