Talkooihminen?
Oletko sinä ihminen, joka löydät itsesi, mitä kummallisimmista paikoista ohjaamassa liikennettä, pystyttämässä makkarakojua, telttaa, keittämässä kahvia, vetämässä kokousta tai keskusteluita ja värkkäämässä someilmoituksia, ilman palkkaa. Oletko katoavaa lajia? Vai nouseeko uusia häärääjiä kaiken aikaa lisää ympärillesi?
Kuinka moneen yhdistykseen, järjestöön, vapaamuotoiseen talkooporukkaan sitä on ajan kuluessa kuulunut? Moni homma hoidetaan porukalla, ilman korvausta ja tunteja laskematta.
Erilaisen vapaaehtoistyön merkitys Suomessa on huikea. On vaikea kuvitella, miten lasten ja nuorten liikuntaharrastukset mahdollistuisivat ilman valtavaa vapaaehtoisten armeijaa.
Monelle sairastuessa se tärkeä tuki ja apu löytyy yhdistyksestä, joka jakaa juuri kyseisen sairauden kanssa kamppailevien kokemuksen, tiedon, asiantuntemuksen ja apuvälineiden ja -kanavien oikea-aikaisen löytämisen.
Järjestöt vaikuttavat yhteiskuntaan monin tavoin. Joillakin keskeinen päämäärä on vaikuttaa juuri siihen, miten asioista päätetään ja millaisella arvopohjalla.
Toisilla vaikuttaminen on henkilökohtaisempaa, yksilöön ja hänen läheisiinsä. Tämän työn tuotto on valtavaa ja erittäin merkityksellistä. Siksi nouseekin huoli, onko talkoilu ja yhdessä yhteiseen hyvään tähtäävä tekeminen häviämässä?
Näyttää siltä, että jäsenyyksiä kyllä on, mutta yhdistysten sijaan kuntosaleille, Musti ja Mirri- ja H&M -liikkeisiin.
Samaan aikaan pitkän linjan yhdistysaktiiveja kuolee ja uusia ei samaan tahtiin liity tilalle. Olemmeko ohittamassa yhdistysjäsenyyksien aikaa? Miten selviämme ilman sitä?
Ainakin yhteiskunnalle tämä tulisi hirvittävän kalliiksi, jos kaikki tai edes osa vapaaehtoistyöstä joudutaan korvaamaan julkisin varoin tehtävällä työllä. Sivutuotteena monesta yhteisöä lujittavasta tekemisestä tulisi kliinisempää, ulkoistettua.
Emme voi menettää kallisarvoista yhdessä tekemistä.
On selvää, että emme voi menettää kallisarvoista yhdessä tekemistä! Toimintatapoja on kaikessa hyvä tarkastella aika ajoin. Yhdistyksiin kuuluu kokoukset ja ne eivät saa sekoittua seurailtoihin, joissa vapaasti seurustellaan tärkeistä ja kevyemmistä asioista.
Kokous virallisen asemansa johdosta alkaa ja päättyy ja pitää sisällään päätökset asioista. Kokoukseen osallistuja haluaa hoitaa kokouksen sopivan tiiviinä, niin että on täysin selvää, missä kohdin voi tarvittaessa poistua ja homma on kuitenkin hoidettu.
Vapaamuotoisempi keskustelu voidaan sijoittaa sovitusti ennen kokouksen alkua tai sen loputtua tai kokonaan toiseen aikaan. Pidetään uudet aloittelevat aktiivit kiinnostuneena mukana, pitämällä velvollisuusaika lyhyenä ja vapaaehtoisen ajanvieton, keskustelun, tekemisen aika suurena.
Merkityksellisyyden tunne on tärkeä koossa pitävä voima. Se voi syntyä itse asiasta mutta myös yhdessä tekemisen ilosta tai hyvästä mielestä, jonka saa kun jokin asia valmistuu, tulee maaliin tai on voinut olla avuksi ja iloksi muille.
Tätä ei osaa tavoitella, ellei siitä ole kokemuksia. Siksi uskonkin, että tässä on syy, miksi niin moni meistä löytää itsensä helposti usealla paikalla hääräämästä; kun on päässyt makuun merkityksellisyydestä, sitä haluaa lisää.
Avoimet tilaisuudet, joissa on selkeä teema, houkuttavat osallistumaan, kun tietää, mistä siellä suunnilleen puhutaan. Olemmeko tilaisuuksiin osallistujille onnistuneet tekemään jotenkin selväksi, miten toimintaan pääsee mukaan vai jääkö järjestävä taho suljetuksi piiriksi?
Miten hankitaan ensimmäinen talkookokemus? Usein kysymällä pääsetkö mukaan. Yleinen kutsu on yleinen eikä kosketa minua. Mutta ensimmäinen talkookokemus voi tulla myös järjestetysti.
Hyviä kokemuksia on työpaikoilla järjestetyistä vanhusten ulkoilutuspäivistä. Niistä on moni saanut niin hyvän mielen, että kipinä on syttynyt. Lukion tai ammatillisen koulun opiskelija saattaa innostua, mikäli tarjolla omien opintopisteiden keräämiseen on vapaaehtoistyön kurssi, jossa voi käydä tekemässä eri järjestöille ja yhdistyksille tarvittavia talkoohommia.
Kipinä SPR:n toimintaan voi lähteä siitä ja pitää koukussaan monia vuosia.
Järjestetään helppoja kokeiluja ja pelastetaan yhteiskunta mukavalla, merkityksellisellä yhdessä tekemisellä!