Vuodot kertovat hermojen kiristymisestä hallituksen sisällä

Pääkirjoitus

Sanna Marinin (sd.) hallitus on joutunut ilman omaa syytään vastuuseen sodanjälkeisen historiamme kenties pahimman kriisin hoidosta.

Koronaviruspandemia on pakottanut hallituksen rajoitustoimiin, jotka ovat halvaannuttaneet Suomen talouden.

Sekä kansalaisten että elinkeinoelämän suhdanneodotukset ovat romahtaneet talouden synkkien näkymien vuoksi.

Synkkyyden keskellä on syytä muistaa, että hallituksen toimet ovat kuitenkin purreet toivotulla tavalla.

Koronaviruksen leviäminen on hidastunut jopa niin hyvin, että hallituksessa voidaan suunnitella jo eräiden rajoitustoimien purkua. Sairaaloiden tehohoidon kapasiteetti on riittänyt vaikeimmin sairastuneiden hoitoon.

Hallitus on siis saavuttanut tärkeimmät tavoitteensa kriisin hoidossa. Ihmishenkiä on säästynyt verrattuna moniin muihin maihin.

Virheitäkin on tullut.

Lentokentän kautta Suomeen pääsi liian pitkään ja liian paljon matkustajia, joita ei ohjattu karanteeniin.

Huoltovarmuuskeskus hankki miljoonilla euroilla suojavarusteita epäluotettavilta toimijoilta.

Yritysten ensimmäisistä tukitoimista on noussut porua, koska ne ohjautuivat kehittämishankkeisiin eikä akuuttiin kriisiin joutuneiden yritysten kassan paikkaamiseen.

Tämä johtuu siitä, että kehityshankkeita varten oli valmis järjestelmä olemassa. Muut tukitoimet vaativat vielä valmistelua.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikön nimityksen jarrutusta voi pitää jo suoranaisena kiusantekona, jonka kohteena on valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni.

Kritiikki ja paine on selvästi alkanut kiristää hermoja hallituksen sisällä. Tästä kertovat tarkoitushakuiset vuodot.

Esimerkiksi sopivat uutiset, joiden mukaan keskusta jarruttaisi ravintoloille ohjattua tukea.

Nämä uutiset putkahtivat julkisuuteen siinä vaiheessa, kun vasemmistopuolueisiin kuuluvat ministerit joutuivat kovan kritiikin kohteeksi suojavälinekaupoista ja Suomen myöhästymisestä EU:n ensimmäisestä suojavälinekaupasta.

Aika lähellä on ajatus, että hallituksen sisältä haluttiin vuotaa keskustalle kielteisiä uutisia vasemmiston ministereiden ahdingon helpottamiseksi.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikön nimityksen jarrutusta voi pitää jo suoranaisena kiusantekona, jonka kohteena on valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni.

Kyse saattaa tosin olla myös SDP:n sisäisistä jännitteistä.

Ministeri Ville Skinnari (sd.) otti nimityksen pöydälle viime torstain istunnossa, johon pääministeri Sanna Marin ei voinut osallistua koronaviruskaranteenin vuoksi.

Pöydällepanon ja nimityksen jarrutuksen takapiruksi onkin epäilty SDP:n puheenjohtajan nuijaa edelleen heiluttavaa Antti Rinnettä.

Hallituspuolueiden kannattaisi paineiden keskelläkin muistaa monien aiempien hallitusten kokemukset.

Jos pisteitä aletaan kerätä hallituskumppaneiden kustannuksella, hallituksen yhteinen pistepussi kevenee paljon enemmän kuin yksittäisen hallituspuolueen pistepussi edes tilapäisesti kasvaa.

Nykyinen kriisi on myös aivan liian vakava, jotta hallituspuolueilla olisi varaa keskinäiseen kyräilyyn ja nokitteluun, kiusanteosta puhumattakaan.